Katarani blokirali vlasinski turizam

Bez autora
Jul 21 2019

Tri godine nakon privatizacije nijedan od četiri hotela preduzeća HUP "Evropa" na Vlasinskom jezeru, Surdulici i Crnoj Travi ne rade. Istine radi, oni nisu radili punim kapacitetima i pre prodaje ali se od kupca Ali Abdula Ms al Maki iz Katara očekivalo da od ove destinacije napravi turistički raj. U lokalnoj samoupravi su očajni zbog situacije jer u jeku turističke sezone gosti na raspolaganju imaju stotinak ležajeva u privatnom smeštaju. Katarski milioner kupio je ove hotele za milion evra i još pola miliona evra je platio akcije radnicima. Po ugovoru trebao je da u prve dve godine uloži još pola miliona evra. Epilog je zatvaranje svih hotela za smeštaj dok se u hotelu "Jezero" na Vlasini služi kafa i piće, i to radi samo jedan konobar.

Katarani blokirali vlasinski turizamTri godine nakon privatizacije nijedan od četiri hotela preduzeća HUP "Evropa" na Vlasinskom jezeru, Surdulici i Crnoj Travi ne rade. Istine radi, oni nisu radili punim kapacitetima i pre prodaje ali se od kupca Ali Abdula Ms al Maki iz Katara očekivalo da od ove destinacije napravi turistički raj.

U lokalnoj samoupravi su očajni zbog situacije jer u jeku turističke sezone gosti na raspolaganju imaju stotinak ležajeva u privatnom smeštaju.

Katarski milioner kupio je ove hotele za milion evra i još pola miliona evra je platio akcije radnicima. Po ugovoru trebao je da u prve dve godine uloži još pola miliona evra. Epilog je zatvaranje svih hotela za smeštaj dok se u hotelu "Jezero" na Vlasini služi kafa i piće, i to radi samo jedan konobar.

- Najgore je što više nemamo nikakav kontakt sa investitorom da bismo znali koje korake da preduzmemo. Neprihvatljivo je da ostanemo bez smeštaja na Vlasinskom jezeru. Moraćemo da pokrenemo mehanizme za raskid kupoprodajnog ugovora jer su nam ovako vezane ruke - kaže narodni poslanik iz Surdulice Novica Tončev i dodaje da mu je čudno da neko "uloži ipak neke pare i nestane".

- Svi radnici su ostali bez posla a opština bez prihoda od turizma zbog nečije loše poslovne odluke, - kaže Tončev i ne krije da je imao velika očekivanja od Arapa.

"Desna ruka" katarskog investitora Goran Anđelković zvani Kengur iz Vlasotinca kaže da već godinu dana nije u kontaktu sa njima. Potvrdio nam je da je uloženo pola miliona evra i da su bili na putu oporavka ali odjednom je splasnulo interesovanje.

- Počeli smo i dugove da vraćamo paralelno sa ulaganjem u obnovu. Uposlili smo radnike i čak angažovali sezonce. Međutim, kada sam video da se dogovor ne poštuje izašao sam iz cele priče jer nisam smeo dalje da se uplićem - iskren je Anđelković koji najavljuje tužbu protiv Arapa ali ne želi da otkriva njene detalje.

Podrška

Doskorašnji saradnik Katarana Goran Anđelković kaže da je svima bilo u intersu da hoteli prorade i da su Arapi imali veliku podršku od lokalne samouprave i Ministarstva privrede.

- Toliko je bilo pozitivne energije i saradnje sa svima da mi nije bilo žao da radim i po 20 sati dnevno. Možda za Arape dva miliona evra nije veliki novac ali bi Vlasinskom jezeru i opštinama Surdulica, Vlasotince, Vladičin Han i gradu Vranju mnogo značio razvoj ove destinacije - kaže Anđelković.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik