Veliki zamah slovenske eko poljoprivrede

Bez autora
Jul 23 2019

Broj poljoprivrednih gospodarstava namijenjenih ekološkom uzgoju u Sloveniji je lani povećan za 3 posto, pa je u tom sustavu proizvodnje već 5,4 posto od ukupnog broja poljoprivrednih gospodarstava. Odobren status ekološke proizvodnje u plasmanu proizvoda ima 4,8 posto poljoprivrednih proizvođača, pokazuju podaci slovenskog zavoda za statistiku. Najveću ekspanziju bilježi ekološki proizvedeno voće, pa je proizvodnja u ekološkim voćnjacima sa samo 885 tona u 2017. lani povećana na 5.029 tona. U 2018. na ekološki je način proizvedeno 29 tisuća tona povrća, što je porast od 27 posto u odnosu na prethodnu godinu. Količinski je veći bio i urod u registriranim ekološkim vinogradima i maslinicima, pa je lani ubrano 1.505 tona ekološkog grožđa i 552 tone maslina.

Veliki zamah slovenske eko poljoprivredeBroj poljoprivrednih gospodarstava namijenjenih ekološkom uzgoju u Sloveniji je lani povećan za 3 posto, pa je u tom sustavu proizvodnje već 5,4 posto od ukupnog broja poljoprivrednih gospodarstava.

Odobren status ekološke proizvodnje u plasmanu proizvoda ima 4,8 posto poljoprivrednih proizvođača, pokazuju podaci slovenskog  zavoda za statistiku.

Najveću ekspanziju bilježi ekološki proizvedeno voće, pa je proizvodnja u ekološkim voćnjacima sa samo 885 tona u 2017. lani povećana na 5.029 tona. U 2018. na ekološki je način proizvedeno 29 tisuća tona povrća, što je porast od 27 posto u odnosu na prethodnu godinu.

Količinski je veći bio i urod u registriranim ekološkim vinogradima i maslinicima, pa je lani ubrano 1.505 tona ekološkog grožđa i 552 tone maslina.

O rastu trenda eko-proizvodnje u poljoprivredi govori i podatak da je u prošloj godini u Sloveniji proizvedeno 6.870 tona kravljeg mlijeka, što je petina više nego prethodne godine, a rastu također proizvodnja i plasman meda i kokošjih jaja iz ekološkog uzgoja.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik