Prosječna neto plata u junu iznosila 910 KM

Bez autora
Jul 23 2019

Prosječna mjesečna neto plata zaposlenih u Republici Srpskoj u junu je iznosila 910 KM i nominalno je veća za 0,8 odsto u odnosu na maj, dok je u odnosu na jun prošle godine nominalno veća za 7,1 odsto, podaci su Republičkog zavoda za statistiku. Najviša prosječna neto plata isplaćena u junu bila je u području finansijske djelatnosti i djelatnosti osiguranja i iznosila je 1.404 KM, dok je najniža prosječna neto plata u junu isplaćena u području umjetnost, zabava i rekreacija u iznosu od 625 KM, saopšteno je iz Republičkog zavoda za statistiku. U junu je, u odnosu na juni prošle godine, nominalni rast plate nakon oporezivanja zabilježen u svih 19 područja, od čega najviše u područjima administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti 19,3 odsto, poslovanje nekretninama 18,5 odsto i ostale uslužne djelatnosti 14,4 odsto.

Prosječna neto plata u junu iznosila 910 KMProsječna mjesečna neto plata zaposlenih u Republici Srpskoj u junu je iznosila 910 KM i nominalno je veća za 0,8 odsto u odnosu na maj, dok je u odnosu na jun prošle godine nominalno veća za 7,1 odsto, podaci su Republičkog zavoda za statistiku.

Najviša prosječna neto plata isplaćena u junu bila je u području finansijske djelatnosti i djelatnosti osiguranja i iznosila je 1.404 KM, dok je najniža prosječna neto plata u junu isplaćena u području umjetnost, zabava i rekreacija u iznosu od 625 KM, saopšteno je iz Republičkog zavoda za statistiku.

U junu je, u odnosu na juni prošle godine, nominalni rast plate nakon oporezivanja zabilježen u svih 19 područja, od čega najviše u područjima administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti 19,3 odsto, poslovanje nekretninama 18,5 odsto i ostale uslužne djelatnosti 14,4 odsto.

Cijene proizvoda i usluga koje se koriste za ličnu potrošnju u Republici Srpskoj, mjerene indeksom potrošačkih cijena u junu, u odnosu na prethodni mjesec, u prosjeku su niže za 0,6 odsto, dok su na godišnjem nivou u prosjeku više za 0,3 odsto.

Najveći rast cijena u junu, u odnosu na isti mjesec prethodne godine, zabilježen je u oblasti stanovanje od 3,7 odsto usljed viših cijena u grupama plin od 11,6 odsto i čvrsta goriva od 8,1 odsto.

U oblasti alkoholna pića i duvan zabilježen je rast od 3,2 odsto zbog viših cijena u grupi duvan od 4,5 odsto i žestoka alkoholna pića od 1,2 odsto.

U oblasti rekreacija i kultura povećanje na godišnjem nivou iznosi 1,4 odsto zbog viših cijena u grupi usluge rekreacije i sporta od 3,4 odsto i u grupi novine, knjige i kancelarijski materijal od 2,6 odsto.

U oblasti zdravstvo povećanje na godišnjem nivou iznosi 1,3 odsto zbog viših cijena u grupi farmaceutski proizvodi od dva odsto.

U okviru oblasti hrana i bezalkoholna pića zabilježen je rast od 0,8 odsto usljed viših cijena u grupama hljeb i žitarice od 3,7 odsto i svježe povrće od 2,6 odsto.

Više cijene u junu u odnosu na isti mjesec lani zabilježene su i u oblasti restorani i hoteli od 0,6 odsto i u oblasti komunikacije od 0,2 odsto.

U oblastima namještaj, pokućstvo i obrazovanje cijene su u prosjeku ostale nepromijenjene, navodi se u saopštenju Republičkog zavoda za statistiku.

Najveći pad cijena u junu u odnosu na lani, zabilježen je u oblasti odjeća i obuća od 13 odsto, najviše zbog sezonskih sniženja konfekcije i obuće tokom godine, zatim u oblasti ostala dobra i usluge od 1 odsto, usljed nižih cijena u grupama osiguranje od 5,1 odsto i lični predmeti od 4,4 odsto.

Niže cijene, od 0,2 odsto, zabilježene su i u oblasti prevoz.

Desezonirana industrijska proizvodnja u junu je, u odnosu na maj, veća za 1,8 odsto.

U istom periodu u području vađenje ruda i kamena ostvaren je rast od 11,5 odsto i u području prerađivačka industrija rast od 2,1 odsto, dok je u području proizvodnja i snabdijevanje električnom energijom, gasom, parom i klimatizacija zabilježen pad od 1,7 odsto.

Kalendarski prilagođena industrijska proizvodnja u junu je u poređenju sa istim mjesecom 2018. godine manja za 8,2 odsto.

Broj zaposlenih u industriji u junu je u odnosu na maj veći za 0,1 odsto, dok je u odnosu na isti mjesec prošle godine manji za 0,5 odsto, a u odnosu na prosječan mjesečni broj zaposlenih u 2018. godini ostao je nepromijenjen.

Pokrivenost uvoza izvozom u periodu od januara do juna iznosila je 76,9 odsto.

U junu je ostvaren izvoz u vrijednosti od 310 miliona KM i uvoz u vrijednosti od 396 miliona KM.

U okviru ukupno ostvarene robne razmjene Republike Srpske sa inostranstvom u junu, procenat pokrivenosti uvoza izvozom iznosio je 78,2 odsto.

U periodu od januara do juna ostvaren je izvoz u vrijednosti od milijardu i 807 miliona KM, što je za jedan odsto manje u odnosu na isti period prethodne godine.

Uvoz je, u istom periodu, iznosio dvije milijarde i 350 miliona KM, što je za 6,9 odsto manje u odnosu na isti period lani.

Procenat pokrivenosti uvoza izvozom za period od januara do juna iznosio je 76,9 odsto.

U pogledu geografske distribucije robne razmjene Republike Srpske sa inostranstvom, u periodu od januara do juna, najviše se izvozilo u Italiju, i to u vrijednosti od 291 milion KM, odnosno 16,1 odsto i u Srbiju

228 miliona KM, odnosno 12,6 odsto od ukupno ostvarenog izvoza.

U istom periodu, najviše se uvozilo iz Srbije, i to u vrijednosti od 428 miliona KM, odnosno 18,2 odsto i iz Italije, u vrijednosti od 335 miliona KM, odnosno 14,3 odsto od ukupno ostvarenog uvoza.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik