"Pavgord" zaobilaznim putem do "Alumine"

Bez autora
Jul 23 2019

Kompanija "Pavgord" iz Foče će kroz dokapitalizaciju Pavlović International banke iz Bijeljine pokušati da dođe do kvalifikacija koje bi im omogućile da od Vlade Republike Srpske otkupe potraživanja u Fabrici glinice "Birač" iz Zvornika, potvrdili su zastupnici ove kompanije. Naime, jedan od traženih uslova je ulaganje u bankarski sektor RS, što je ova kompanija zajedno s firmom "Galens" iz Novog Sada juče ispunila investiranjem sedam miliona maraka u Pavlović banku. Iz Advokatske firme "Sajić" iz Banjaluke, a koja je pravni zastupnik "Pavgorda", podsjećaju kako je ova kompanija nedavno kupila i hotel "Jahorina", čime je ispunila drugi uslov Vlade, a to je ulaganje u Olimpijski centar "Jahorina".

"Pavgord" zaobilaznim putem do "Alumine"Kompanija "Pavgord" iz Foče će kroz dokapitalizaciju Pavlović International banke iz Bijeljine pokušati da dođe do kvalifikacija koje bi im omogućile da od Vlade Republike Srpske otkupe potraživanja u Fabrici glinice "Birač" iz Zvornika, potvrdili su "Nezavisnim" zastupnici ove kompanije.

Naime, jedan od traženih uslova je ulaganje u bankarski sektor RS, što je ova kompanija zajedno s firmom "Galens" iz Novog Sada juče ispunila investiranjem sedam miliona maraka u Pavlović banku.

Iz Advokatske firme "Sajić" iz Banjaluke, a koja je pravni zastupnik "Pavgorda", podsjećaju kako je ova kompanija nedavno kupila i hotel "Jahorina", čime je ispunila drugi uslov Vlade, a to je ulaganje u Olimpijski centar "Jahorina".

Aleksandar Sajić, advokat, u razgovoru za "Nezavisne" kaže kako je cilj "Pavgorda" bio da ima značajno učešće u "Alumini", kćerki Fabrike glinice "Birač", što su iskazali još prije nekoliko godina kada su od Ukio banke kupili potraživanja "Birča". Iz "Alumine" su, sa druge strane, juče saopštili kako su najviše pravosudne instance Republike Srpske utvrdile da ova potraživanja ne postoje.

Sajić dodaje da "Pavgordu" želja nije bila da u vezi s ovim vode dugogodišnje sudske postupke.

"Ti postupci idu u nedogled, a Vlada je iskazala želju da proda svoja potraživanja u 'Birču' uz određene uslove, a što je pokušala realizovati s kompanijom 'Batagon'. S obzirom na to da do toga nije došla, 'Pavgord' je vidio svoju šansu", kaže Sajić.

Dodaje kako fočansko preduzeće prema "Alumini" ima isključivo poslovne ambicije.

"'Pavgord' želi da kroz vlasništvo utiče na dalji razvoj i stabilizaciju kompanije te na kraju ostvari profit. Njegova želja nikada nije bila da uništi 'Aluminu'. Nakon dokapitalizacije banke, on će se obratiti Vladi i tražiti iste uslove kao i 'Batagon' s tim da će za razliku od njih isplatiti sve preuzete obaveze", zaključio je Sajić.

Podsjećamo, kompanija "Batagon" je bila već viđena kao novi vlasnik "Alumine", ali je Vlada RS prije desetak dana saopštila kako nisu ispunili ugovorene uslove.

Iz Pavlović banke juče je saopšteno da će im dokapitalizacija omogućiti dalji rast aktive, aktivnije poslovanje i jačanje konkurentske pozicije na domaćem tržištu. Dodaju kako investitori uspješno posluju na ovim prostorima dugo godina, što ujedno predstavlja veliki pomak za njih u smislu ostvarenja značajnije pozicije na tržištu. Klijente su pozvali da slobodno i bez rezerve posluju.

Podsjećamo, ova banka je u 2018. poslovala sa gubitkom od deset miliona KM, koji je pokriven na teret kapitala i neraspoređene dobiti.

Agencija je naložila dokapitalizaciju kako bi se ispoštovali zakonski okviri u pogledu adekvatnosti kapitala, kao i prodaju akcija koje su založene po osnovu kredita.

Slobodan i Miroslava Pavlović s povezanim licima kompanije "Slobomir" imaju 52 procenta u vlasništvu, a u 2018. godini nisu uspjeli obezbijediti potreban kapital za dokapitalizaciju.

Agencija za bankarstvo je u februaru ove godine donijela rješenje kojim je oduzela porodici Pavlović dozvolu za sticanje kvalifikovanog učešća i naložila da moraju da prodaju svoje akcije. Prema procjeni Agencije, njihovo upravljanje nije bilo adekvatno sa stanovišta zaštite deponenata i klijenata.

Iako su se u javnosti spominjali kao potencijalni investitori, kompanija "Batagon" nije iskoristila pravo preče kupovine koje je imala kao postojeći akcionar.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik