Prerastanje Veletržnice Beograd u nacionalnu veletržnicu

Bez autora
Jul 23 2019

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi Republike Srbije Branislav Nedimović najavio je danas da je planirano da na mestu postojeće Veletržnice Beograd nastane nacionalna veletržnica, koja će biti izlog srpskog agrara i platforma za izvoz poljoprivrednih proizvoda iz Srbije na svetska tržišta.Nedimović, koji je zajedno sa zamenikom gradonačelnika Beograda Goranom Vesićem obišao Veletržinicu Beograd, rekao je da je, prema zajedničkom planu države i Grada Beograda, predviđeno proširenje postojeće veletržnice, a u planu su i ulaganja investitora, među kojima je i kompanija "Al Dahra". Prema njegovim rečima, na nacionalnoj veletržnici naći će se poljoprivredni proizvodi malih kooperanata u krugu od sto kilometara od Beograda.

Prerastanje Veletržnice Beograd u nacionalnu veletržnicuMinistar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi Republike Srbije Branislav Nedimović najavio je danas da je planirano da na mestu postojeće Veletržnice Beograd nastane nacionalna veletržnica, koja će biti izlog srpskog agrara i platforma za izvoz poljoprivrednih proizvoda iz Srbije na svetska tržišta.

Nedimović, koji je zajedno sa zamenikom gradonačelnika Beograda Goranom Vesićem obišao Veletržinicu Beograd, rekao je da je, prema zajedničkom planu države i Grada Beograda, predviđeno proširenje postojeće veletržnice, a u planu su i ulaganja investitora, među kojima je i kompanija "Al Dahra".

Prema njegovim rečima, na nacionalnoj veletržnici naći će se poljoprivredni proizvodi malih kooperanata u krugu od sto kilometara od Beograda.

Ministar je najavio i donošenje zakona o nacionalnoj veletržnici, koji će omogućiti da se na ovom mestu roba prikuplja i prepakuje, u skladu sa standardima tržišta na koja izvozimo.

On je istakao da će nacionalna veletržnica, kao platforma za distribuciju robe po čitavom svetu, doprineti daljem razvoju srpske poljoprivrede.

Nedimović je ukazao na dobar položaj veletržnice, jer su u blizini svi auto-putevi, poljoprivredna proizvodnja u Srbiji najveća je u krugu od sto kilometara od Beograda, a blizu je i aerodrom.

Vesić je naveo da se postojeća veletržnica, koja je u vlasništvu Grada Beograda, prostire na 17 hektara, i dodao da ona ima jednu modernu halu i upravnu zgradu.

Nacionalna veletržnica, kako je rekao, obuhvatiće mnogo više prostora i postaće mesto sa koga se plasiraju poljoprivredni proizvodi iz Srbije i iz Beograda u svet, a novi zakon će definisati izgradnju nove hale.

Mi ćemo na ovaj način obezbediti plasman naših poljoprivrednih proizvoda u svetu, odnosno pomoći poljoprivrednim proizvođačima i našoj poljoprivredi, istakao je zamenik gradonačelnika.

On je naveo da u Beogradu ima 242.000 hektara obradive površine, od čega se obrađuje 150.000 hektara, i istakao da će građani, na primeru PKB-a, koji je kupila "Al Dahra", u narednih nekoliko godina videti šta znači baviti se poljoprivredom na moderan način.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik