Počela kampanja „Vozi odmoran“

Bez autora
Jul 28 2019

Ministarstvo unutrašnjih poslova i Agencija za bezbednost saobraćaja, uz podršku Ambasade Turske u Srbiji, započeli su u petak kampanju „Vozi odmoran“, čiji je cilj da se apeluje na vozače, posebno strane državljane koji su u tranzitu kroz Srbiju, da prave češće pauze tokom vožnje.Direktor policije Vladimir Rebić poručio je na graničnom prelazu Batrovci da je ideja ove kampanje da se podigne svest kod vozača koji putuju kroz Republiku Srbiju da voze odmorni.

Počela kampanja „Vozi odmoran“Ministarstvo unutrašnjih poslova i Agencija za bezbednost saobraćaja, uz podršku Ambasade Turske u Srbiji, započeli su u petak kampanju „Vozi odmoran“, čiji je cilj da se apeluje na vozače, posebno strane državljane koji su u tranzitu kroz Srbiju, da prave češće pauze tokom vožnje.

Direktor policije Vladimir Rebić poručio je na graničnom prelazu Batrovci da je ideja ove kampanje da se podigne svest kod vozača koji putuju kroz Republiku Srbiju da voze odmorni.

Rebić je podsetio na to da Zakon o bezbednosti saobraćaja propisuje da vozač ne sme da upravlja vozilom ukoliko je u toj meri umoran da to ne može da čini bezbedno.

Želimo da animiramo vozače da budu svesni koliko umor može da bude opasan i donese nesagledive posledice. Na auto-putevima 40 odsto poginulih čine stranci, a gotovo polovina njih pogine tokom letnjih meseci, upozorio je direktor policije.

On je ukazao na neophodnost upotrebe sigurnosnih pojaseva, uz podsećanje na to da se za nepunih sedam meseci ove godine čak 50 odsto smrtnih ishoda desilo zbog njihovog nekorišćenja.

Rebić je iskazao zahvalnost direktorki Agencije za bezbednost saobraćaja Jasmini Milošević i ambasadoru Turske Tanžuu Bilgiču na podršci u ovoj kampanji.

Milošević je istakla da se ova akcija sprovodi već četvrtu godinu i to u vreme letnje sezone, kada je pojačan intenzitet saobraćaja.

Naše istraživanje je pokazalo da je najčešći uzrok saobraćajnih nezgoda, pogotovo kada govorimo o tranzitnim vozilima, umor vozača i zato skrećemo pažnju svima da kod prvog znaka zamora obavezno stanu i naprave pauzu, naglasila je ona, uz preporuku da ne treba voziti u toku najtoplijeg dela dana ili kasno noću.

Ona je poručila svim učesnicima u saobraćaju da poštuju saobraćajne propise, na vozače da ne sedaju za volan ukoliko su konzumirali alkohol, na roditelje da pravilno prevoze decu, a na vozače motocikala da obavezno koriste kacige.

Ambasador Bilgič je istakao da, nažalost, neki turski državljani koji dolaze iz Evrope dožive saobraćajnu nezgodu dok prolaze kroz Srbiju i da je zato važno podići svest o bezbednoj vožnji.

Drago nam je što možemo da sarađujemo sa srpskim vlastima. Sve ono što oni urade što se tiče bezbednosti, mi ćemo podržati kao država i kao ambasada, poručio je on i podsetio na saradnju srpskih i turskih policajaca na srpskim granicama, koja već daje pozitivne rezultate.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik