U Srpskoj prodate nekretnine i placevi vrijedni 186 miliona KM

Bez autora
Jul 30 2019

Vrijednost prometovanih nepokretnosti u Srpskoj u prvom polugodištu ove godine dostigla je 186,13 miliona KM, a da pojedinci ne znaju za krizu svjedoči podatak da je kupac za kuću u Banjaluci iskeširao pola miliona KM ili 550 prosječnih plata u RS. Prema podacima iz Registra cijena nepokretnosti, koji vodi Republička uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove (RUGIPP), broj prometovanih kuća, stanova, placeva i drugih nepokretnosti u prvom polugodištu ove godine manji je u odnosu na isti period lani, ali je iznos novca koji su kupci izdvojili veći. Od januara do kraja juna ove godine prodate su 5.932 nepokretnosti, dok je u istom periodu lani prometovano njih 6.168 u ukupnoj vrijednosti 151,49 miliona KM. U prvoj polovini ove godine najviše je prometovano poljoprivrednim zemljištem i stanovima, i to na području Banjaluke, Bijeljine, Istočnog Novog Sarajeva, Pala i Zvornika. U Istočnom Drvaru, Istočnom Mostaru, Jezeru, Kupresu i Oštroj Luci nije registrovan nijedan kupoprodajni ugovor, istakli su u RUGIPP-u i dodali da je mali broj kupoprodajnih ugovora zabilježen u Stanarima, Rudom, Bileći i Vlasenici.

U Srpskoj prodate nekretnine i placevi vrijedni 186 miliona KMVrijednost prometovanih nepokretnosti u Srpskoj u prvom polugodištu ove godine dostigla je 186,13 miliona KM, a da pojedinci ne znaju za krizu svjedoči podatak da je kupac za kuću u Banjaluci iskeširao pola miliona KM ili 550 prosječnih plata u RS.

Prema podacima iz Registra cijena nepokretnosti, koji vodi Republička uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove (RUGIPP), broj prometovanih kuća, stanova, placeva i drugih nepokretnosti u prvom polugodištu ove godine manji je u odnosu na isti period lani, ali je iznos novca koji su kupci izdvojili veći.

Od januara do kraja juna ove godine prodate su 5.932 nepokretnosti, dok je u istom periodu lani prometovano njih 6.168 u ukupnoj vrijednosti 151,49 miliona KM.

- U prvoj polovini ove godine najviše je prometovano poljoprivrednim zemljištem i stanovima, i to na području Banjaluke, Bijeljine, Istočnog Novog Sarajeva, Pala i Zvornika. U Istočnom Drvaru, Istočnom Mostaru, Jezeru, Kupresu i Oštroj Luci nije registrovan nijedan kupoprodajni ugovor - istakli su u RUGIPP-u i dodali da je mali broj kupoprodajnih ugovora zabilježen u Stanarima, Rudom, Bileći i Vlasenici.

Istakli su da nekretnine u Banjaluci dostižu najviše cijene u Srpskoj, pa se tako najskuplje prodata kuća i stan nalaze u gradu na Vrbasu.

- Cijena najskuplje prodate kuće je 500.000 KM i riječ je o objektu veličine 100 metara kvadratnih, uz koje ide i dvorište od 581 kvadrat. Kupac je za najskuplji prodat stan, veličine 131 metar kvadratni, platio 342.316 KM, a u cijenu su uračunata i dva garažna mjesta ukupne površine 30 metara kvadratnih - dodali su u RUGIPP-u.

Predsjednik Skupštine Udruženja posrednika u prometu nekretnina RS i vlasnik banjalučke agencije za nekretnine “Senzor” Manojlo Popović kaže da su uslovi za trgovanje nekretninama u posljednjih nekoliko godina veoma dobri jer je potražnja na zavidnom nivou.

- Ove godine potražnja je čak i veća nego lani, pogotovo u posljednja tri mjeseca, jer masovno dolaze ljudi iz dijaspore koji su glavni kupci stanova, kako novih, tako i starih. Pored njih, nekretnine najviše kupuju mladi bračni parovi, a plaćanje u gotovini je češća varijanta neko kreditni aranžmani - rekao je Popović.

Dodao je da je prosječna cijena starih stanova u Banjaluci 1.700 KM po kvadratu, a novih 2.200 maraka, s tim da u strogom centru grada cijena kvadrata dostiže i 3.000 KM.

Popović ističe da u najvećem gradu Srpske ima dosta kuća čija cijena premašuje milion KM.

- Ta kuća koja je prodata za pola miliona definitivno nije najskuplja koja se u prodaje u gradu. Ima mnogo skupljih i u pitanju su veoma atraktivni objekti koji, osim stambenog dijela, imaju i po nekoliko poslovnih prostora, što im diže cijenu - kazao je Popović.

Registar

U Republičkoj upravi za geodetske i imovinsko-pravne poslove RS ističu da od početka 2017. godine prikupljaju podatke o prometovanim nepokretnostima u svim opštinama i gradovima Srpske.

- Evidentiramo sve kupoprodajne ugovore na osnovu kojih se upisuje vlasništvo na nepokretnostima u javnim evidencijama koje vodimo. Građanima su dostupni podaci koji se odnose na cijenu, površinu, približnu lokaciju i vrstu nepokretnosti i dostupni su na veb-stranici Registra cijena nepokretnosti - istakli su u RUGIPP-u i dodali da su lični podaci građana zaštićeni.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik