Propao i deseti pokušaj prodaje “Šećerane”

Bez autora
Aug 07 2019

Agonija bijeljinske “Šećerane” u stečaju se nastavlja s obzirom na to da niko nije dostavio ponudu za kupovinu, tako da je juče propao i deseti pokušaj prodaje imovine tog preduzeća. Povjerioci bijeljinske “Šećerane” polagali su nadu u firmu “Niva” iz Žablja u Srbiji koja je bila zainteresovana za kupovinu “Šećerane” kako bi u njenim halama proširila svoju proizvodnju medicinskih sredstava od gaze i vate, ali ni uprava te firme nije bila spremna da za imovinu bijeljinskog propalog preduzeća plati deset miliona maraka. Stečajni upravnik “Šećerane” Nebojša Matić rekao je da ni na ovu javnu prodaju nije stigla nijedna ponuda.

Propao i deseti pokušaj prodaje “Šećerane”Agonija bijeljinske “Šećerane” u stečaju se nastavlja s obzirom na to da niko nije dostavio ponudu za kupovinu, tako da je juče propao i deseti pokušaj prodaje imovine tog preduzeća.

Povjerioci bijeljinske “Šećerane” polagali su nadu u firmu “Niva” iz Žablja u Srbiji koja je bila zainteresovana za kupovinu “Šećerane” kako bi u njenim halama proširila svoju proizvodnju medicinskih sredstava od gaze i vate, ali ni uprava te firme nije bila spremna da za imovinu bijeljinskog propalog preduzeća plati deset miliona maraka.

Stečajni upravnik “Šećerane” Nebojša Matić rekao je juče za “Glas Srpske” da ni na ovu javnu prodaju nije stigla nijedna ponuda.

- Sastanak Odbora povjerilaca nije ni održan, jer nijedna ponuda nije stigla, pa nismo imali šta ni da razmatramo. Planirano je da Odbor zasjeda za mjesec dana pa da vidimo šta i kako dalje. Razmotrićemo novonastalu situaciju kako bismo donijeli odluku u kom pravcu da idemo dalje - rekao je Matić.

Potvrdio je da nije stigla ni ponuda iz “Nive” iako je uprava tog preduzeća najavljivala da će do 15. jula dostaviti konkretnu ponudu.

- U kontaktu sam s njima. Kazali su mi da nisu dostavili ponudu jer su u oglasu o prodaji “Šećerane” pročitali da se ponude ispod deset miliona neće ni razmatrati. Njima je ponuđena cijena previsoka, tako da su rekli da čekaju da cijena padne - rekao je Matić.

Dodao je da i dalje ostaje otvorena mogućnost da “Šećerana” padne u ruke povjeriocima, ali da će o tome odluku donijeti Skupština povjerilaca.

- Zakonski je to moguće, ali je potrebno obezbijediti niz saglasnosti - dodao je Matić.

Posljednji pokušaj prodaje bijeljinske Fabrike šećera u stečaju propao je 2. jula, s obzirom na to da ni tada niko nije dostavio ponudu. Skupština povjerilaca je uprkos tome ostala pri stavu da se prodaja tog propalog preduzeća nastavi po dosadašnjoj cijeni od deset miliona maraka.

Stečaj u “Šećerani” traje nepune četiri godine. Nekoliko puta na adresu “Šećerane” stizala je ponuda turskih kompanija “Soltist” i “Sariel” ali je odbačena jer nije bilo validnih bankarskih garancija, dok je njihova posljednja ponuda ocijenjena kao neozbiljna. Među zainteresovanim za kupovinu nekadašnjeg giganta je i Banjalučanin Goran Vajkić koji za “Šećeranu” nudi 6,9 miliona maraka.

Procijenjena vrijednost imovine fabrike je oko 23 miliona, a priznata potraživanja povjerilaca iznose oko 16,2 miliona maraka.

Imovina u Crnoj Gori

Nebojša Matić je rekao da je Vlada Republike Srpske na posljednjoj sjednici usvojila odluku o preuzimanju imovine “Šećerane” u Bijeloj u Crnoj Gori. Kazao je da je riječ o 26 nekretnina.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik