m:telu dopušteno "uslovno" preuzimanje Elta-Kabela

Bez autora
Aug 11 2019

Konkurencijsko vijeće BiH dozvolilo je banjalučkom m:telu preuzimanje Elta -Kabela Doboj. Bh. antimonpolsko tijelo saopćilo je kako je ocijenilo "uslovno dopuštenom" koncentraciju na tržištu maloprodaje fiksne telefonije, mobilne telefonije, pružanja usluga Interneta, te na tržištu distribucije radio i TV programa na teritoriju Bosne i Hercegovine, koja će nastati stjecanjem kontrole privrednog subjekta Mtel a.d. Banja Luka nad subjektom "Elta-Kabel" d.o.o. Doboj, kupovinom većinskog udjela u "Elta-Kabelu". U saopćenju nije pojašnjeno šta podrazumijeva "uslovno dopuštena" koncentracija. Kupovinom Elta-Kabela, vodećeg pružaoca usluga kablovske televizije, interneta, fiksne i mobilne telefonije u Republici Srpskoj, m:tel će praktično ostati bez ikakve ozbiljne konkurencije na prostoru ovog entiteta. Telekom Srbije, većinski vlasnik banjalučkog m:tela, već neko vrijeme provodi agresivnu strategiju širenja akvizicijama u regionu i Bosni i Hercegovini, a iz ovog telekoma stižu izjave kako žele biti broj 1 na tržištu BiH.

m:telu dopušteno "uslovno" preuzimanje Elta-KabelaKonkurencijsko vijeće BiH dozvolilo je banjalučkom m:telu preuzimanje Elta -Kabela Doboj.

Bh. antimonpolsko tijelo saopćilo je kako je ocijenilo "uslovno dopuštenom" koncentraciju na tržištu maloprodaje fiksne telefonije, mobilne telefonije, pružanja usluga Interneta, te na tržištu distribucije radio i TV programa na teritoriju Bosne i Hercegovine, koja će nastati stjecanjem kontrole privrednog subjekta Mtel a.d. Banja Luka nad subjektom "Elta-Kabel" d.o.o. Doboj, kupovinom većinskog udjela u "Elta-Kabelu".

U saopćenju nije pojašnjeno šta podrazumijeva "uslovno dopuštena" koncentracija.

Kupovinom Elta-Kabela (ukoliko bude realizovana), vodećeg pružaoca usluga kablovske televizije, interneta, fiksne i mobilne telefonije u Republici Srpskoj, m:tel će praktično ostati bez ikakve ozbiljne konkurencije na prostoru ovog entiteta.

Telekom Srbije, većinski vlasnik banjalučkog m:tela, već neko vrijeme provodi agresivnu strategiju širenja akvizicijama u regionu i Bosni i Hercegovini, a iz ovog telekoma stižu izjave kako žele biti broj 1 na tržištu BiH.

Prošle godine m.tel je preuzeo Blicnet iz Banjeluke od Telekoma Slovenije i Telrad.net iz Bijeljine, a ranije je akvizirao sarajevski Logosoft.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik