Na londonskoj burzi traže novac za širenje posla s konopljom

Bez autora
Aug 14 2019

Freyherr International, londonska kompanija čiju su vlasnici Slovenci, počela je s trgovanjem na londonskoj burzi NEX Exchange Growth. Kompanija računa na uspjeh u obećavajućoj industriji kanabisa. Žele, naime, prikupiti 5,5 milijuna eura na burzi kako bi proširili proizvodnju i razvili posao s konopljom. Freyherr ima tri tvrtke kćeri u Sloveniji koje su uključene u razvoj i proizvodnju ekstrakata industrijske konoplje. Riječ je o manjim tvrtkama koje su prošle godine zajedno ostvarile 1,65 milijuna eura prihoda i zapošljavale šest ljudi. Najveći dioničari londonske kompanije su Slovenci Luka Freyer, Tomaž Frelih i Eva Tavčar Benkovič.

Na londonskoj burzi traže novac za širenje posla s konopljomFreyherr International, londonska kompanija čiju su vlasnici Slovenci, počela je s trgovanjem na londonskoj burzi NEX Exchange Growth. Kompanija računa na uspjeh u obećavajućoj industriji kanabisa.

Žele, naime, prikupiti 5,5 milijuna eura na burzi kako bi proširili proizvodnju i razvili posao s konopljom, piše portal Siol.net.

Žele pogone u južnoj Europi

Freyherr ima tri tvrtke kćeri u Sloveniji (Freyherr, Freyherr Pharma i Patron) koje su uključene u razvoj i proizvodnju ekstrakata industrijske konoplje. Riječ je o manjim tvrtkama koje su prošle godine zajedno ostvarile 1,65 milijuna eura prihoda i zapošljavale šest ljudi. Najveći dioničari londonske kompanije su Slovenci Luka Freyer (28,5%), Tomaž Frelih (27,7%) i Eva Tavčar Benkovič (14%). Freyherr u Sloveniji ima pogon iz kojeg izlaze proizvodi od kanabisa za upotrebu u medicini, kozmetičkoj industriji i industriji prehrambenih dodataka.

Ove godine započeli su uzgoj kanabisa na 20 hektara zakupljenog zemljišta u Sečovlju. Startup Freyherr član je član strateškega razvojno-inovacijskega partnerstva (Srip) Zdravlje-medicina, kojeg sufinancira država, a čiji cilj je udruživanje tvrtki u tom sektoru.

Freyherr i u Sjevernoj Makedoniji od 2016. ima dva hektara zemljišta za uzgoj kanabisa s visokim sadržajem THC-a za upotrebu u farmaceutskoj industriji.  Slovenska kompanija bit će jedan od prvih proizvođača kanabisa čijim dionicama će se trgovali na londonskoj burzi, prenosi Reuters.

U svojoj inicijalnoj javnoj ponudi (IPO) kompanija je investitorima ponudila 2,53 milijuna redovnih dionica, što predstavlja oko 10 posto temeljnog kapitala tvrtke. 

Prikupe li, kako se očekuje, 5,5 milijuna eura, novac se iskorititi za ostvarenje nekoliko ciljeva. Prvo će 1,5 milijuna eura uložiti u nadogradnju postrojenja Freyherr Pharme što bi im omogućilo da u roku od godinu dana nakon nadogradnje dobiju certifikat o dobroj proizvodnoj praksi. 

Uložit će milijun eura za nadogradnju postojećih laboratorija opremom za ispitivanje kanabidiola te 1,55 milijuna eura za kupnju nove opreme za poboljšanje procesa ekstrakcije i destilacije, čime će dobiti 99% čistoće kanabinoida.

Preostalih milijun i pol eura potrošiti će na pokretanje neovisnih postrojenja diljem južne Europe, jer je kompanija već prepoznala interes tržiša za tom aktivnošću. Freyherr jednostavno želi iskoristiti ogromni tržišni potencijal proizvoda od kanabisa u medicinske svrhe. Jer sada je već svima jasno da će se na poslu s konopljom sljedećih godina dobro zarađivati. 

Kanabis za medicinske potrebe do sada su legalizirale 22 članice Europske unije, uključujući Sloveniju, a očekuje se da će to ove godine učiniti još šest. Prema ocjeni tvrtke Prohibition Partners, europsko bi tržište kanabisa moglo porasti na 123 milijarde eura do 2028. godine.

Liječnici još suzdržani

Kanabis se u Sloveniji, kao i drugdje, dugo smatrao vrlo opasnom drogom, ali od 2014. moguće je koristiti lijekove koji sadrže izolirani ili sintetizirani psihoaktivni sastojak THC. Od ožujka 2015. kanabinoidi se mogu propisati na liječnički recept, a od ožujka 2016. može se koristiti i nabilon (sintetski THC) i ekstrakti kanabisa.

Međutim, u Sloveniji liječnici su i dalje suzdržani od propisivanja takvih lijekova. Drugačije je u segmentu dodataka prehrani i kozmetici, gdje su proizvodi od kanabisa već dobro prihvaćeni na tržištu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik