Licenca za remont motora za “MiG-29” prioritet “Orla”

Bez autora
Aug 15 2019

Dobijanje licence za remont motora koje koriste borbeni avioni “MiG-29” dugoročni je plan rukovodstva Akcionarskog društva za proizvodnju i remont “Orao” iz Bijeljine, čime bi to preduzeće imalo obezbijeđen posao u idućih 20 godina. Istakla je to vršilac dužnosti direktora “Orla” Biljana Marković naglasivši da je misija rukovodstva tog preduzeća dugoročno obezbjeđenje posla za sve zaposlene. Pod trenutnim okolnostima preduzeće ne može dugoročno opstati. “Orao” radi istorijske motore i zato moramo da obezbijedimo licencu za neki od tipova motora koji će u narednih 20 godina letjeti. Obezbjeđivanje uslova za sticanje licence za remont novih tipova motora poput onih za “MiG-29”, ili za helikoptere naš je cilj - rekla je Markovićeva, naglasivši da bi na taj način dosadašnja uspješna saradnja sa Ministarstvom odbrane Republike Srbije bila nastavljena, s obzirom na to da je Rusija donirala Srbiji šest aviona “MiG-29”.

Licenca za remont motora za “MiG-29” prioritet “Orla”Dobijanje licence za remont motora koje koriste borbeni avioni “MiG-29” dugoročni je plan rukovodstva Akcionarskog društva za proizvodnju i remont “Orao” iz Bijeljine, čime bi to preduzeće imalo obezbijeđen posao u idućih 20 godina.

Istakla je to juče za “Glas Srpske” vršilac dužnosti direktora “Orla” Biljana Marković naglasivši da je misija rukovodstva tog preduzeća dugoročno obezbjeđenje posla za sve zaposlene.

- Pod trenutnim okolnostima preduzeće ne može dugoročno opstati. “Orao” radi istorijske motore i zato moramo da obezbijedimo licencu za neki od tipova motora koji će u narednih 20 godina letjeti. Obezbjeđivanje uslova za sticanje licence za remont novih tipova motora poput onih za “MiG-29”, ili za helikoptere naš je cilj - rekla je Markovićeva, naglasivši da bi na taj način dosadašnja uspješna saradnja sa Ministarstvom odbrane Republike Srbije bila nastavljena, s obzirom na to da je Rusija donirala Srbiji šest aviona “MiG-29”.

Markovićeva je naglasila da bi, ukoliko sve bude teklo planiranom dinamikom, predstavnici “Orla” krajem mjeseca trebalo da putuju na aeronautički sajam “MAX” koji počinje 26. avgusta u Moskvi.

- Nadam se da ćemo sve dogovoriti i da ćemo se u Moskvi sastati sa predstavnicima tamošnjih firmi. U toku su pregovori sa ruskom državnom korporacijom “Rostek” koja nam je spona sa svim tamošnjim preduzećima iz oblasti namjenske industrije. Oni su napravili uvid u kapacitete “Orla”, veoma su zadovoljni i žele saradnju s nama - istakla je Markovićeva.

“Orao” je jedno od rijetkih preduzeća iz oblasti namjenske industrije u Republici Srpskoj, a eventualna saradnja sa ruskim kompanijama unaprijedila bi i poboljšala poslovanje tog preduzeća.

Bazna djelatnost “Orla” je remont, proizvodnja rezervnih dijelova specijalnih alata i galvansko-hemijska zaštita.

Markovićeva je podsjetila je da je to preduzeće lani poslovalo pozitivno, te da su i u prvom polugodištu ove godine nastavili da uspješno obavljaju sve ugovorene poslove.

- Obavljamo remont motora na osnovu ranije potpisanih ugovora i pripremao se za remont motora za firmu nasljednicu nekadašnjeg “Jugoimporta” iz Srbije - rekla je Markovićeva.
Plate

Biljana Marković ističe da “Orao” uspijeva da ispoštuje sve obaveze prema 404 zaposlena radnika. Dodala je da su prije odlaska na kolektivni godišnji odmor isplatili junsku platu za sve zaposlene.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik