Sporazum sa Rusima u fitosanitarnoj oblasti u oktobru

Bez autora
Aug 15 2019

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović najavio je danas da će Srbija u oktobru sa Rusijom potpisati sporazum koji se odnosi na fitosanitarnu oblast. On je rekao da je sastanak sa ruskim ministrom poljoprivrede, zakazan za 28. avgust u Rusiji, pomeren za oktobar zbog održavanja velike manifestacije "Zlatna jesen" u toj zemlji.Srbija će, dodaje resorni ministar, verovatno imati status partnera na ovoj manifestaciji. Govoreći o problemu afričke kuge svinja u Srbiji, Nedimović je rekao da je reč o virusu koji može da se prenese "na hiljadu načina", ali da ono što je važno, virus ne može da se prenese putem vazduha i nije opasan u tom smislu.

Sporazum sa Rusima u fitosanitarnoj oblasti u oktobruMinistar poljoprivrede Branislav Nedimović najavio je danas da će Srbija u oktobru sa Rusijom potpisati sporazum koji se odnosi na fitosanitarnu oblast.

Nedimović je za portal Hepi televizije rekao da je sastanak sa ruskim ministrom poljoprivrede, zakazan za 28. avgust u Rusiji, pomeren za oktobar zbog održavanja velike manifestacije "Zlatna jesen" u toj zemlji.

Srbija će, dodaje resorni ministar, verovatno imati status partnera na ovoj manifestaciji.

Govoreći o problemu afričke kuge svinja u Srbiji, Nedimović je rekao da je reč o virusu koji može da se prenese "na hiljadu načina", ali da ono što je važno, virus ne može da se prenese putem vazduha i nije opasan u tom smislu.

Međutim, objašnjava, virus se može preneti putem hrane u kojoj se nalazi meso zaraženih svinja.

Podsetio je da je virus afričke kuge 2006. godine stigao u Gruziju, a da je meso zaraženih svinja završilo na jednoj lokalnoj deponiji u toj zemlji.

Nedimović takođe podseća da se u pojedinim zemljama u našem okruženju ovaj virus nalazi već dve i po do tri godine, a da su dva osnovna načina za borbu protiv afričke kuge svinja, preventiva i poštovanje nauke, odnosno struke.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik