Nautička sezona lošija za 10 odsto

Bez autora
Aug 15 2019

Glavna nautička sezona u Gradskoj luci Herceg Novi, uzimajući u obzir sve pokazatelje, slabija je za 10 odsto u odnosu na prošlogodišnju. Direktor Agencije za gazdovanje Gradskom lukom Božo Ukropina to objašnjava s više razloga. Kaže da je sezona počela sredinom aprila i posjeta tokom aprila i maja, uprkos lošem vremenu, bila je bolja u odnosu na prošlogodišnju koja je bila rekordna. Jun je bio na nivou prošlogodišnjeg, sa blagim porastom do tri odsto posjete. U prvih 15 dana gledajući čarter vezove sve je bilo kao lani. Nedostaju, ove godine generalno neki stari klijenti koje smo imali na dužem boravku – od mjesec do tri. Oni su sada prešli u novu Lazure marinu, koja ima mnogo bolji sadržaj, ponudu, ali i više mjesta.

Nautička sezona lošija za 10 odstoGlavna nautička sezona u Gradskoj luci Herceg Novi, uzimajući u obzir sve pokazatelje, slabija je za 10 odsto u odnosu na prošlogodišnju. Direktor Agencije za gazdovanje Gradskom lukom Božo Ukropina to objašnjava s više razloga.

Kaže da je sezona počela sredinom aprila i posjeta tokom aprila i maja, uprkos lošem vremenu, bila je bolja u odnosu na prošlogodišnju koja je bila rekordna.

Jun je bio na nivou prošlogodišnjeg, sa blagim porastom do tri odsto posjete. U prvih 15 dana gledajući čarter vezove sve je bilo kao lani.

„Nedostaju, ove godine generalno neki stari klijenti koje smo imali na dužem boravku – od mjesec do tri. Oni su sada prešli u novu Lazure marinu, koja ima mnogo bolji sadržaj, ponudu, ali i više mjesta. Ostali smo i bez tri Yacht week-a koja su prošle sezone bila jako dobro posjećena, kada je došlo oko 90 plovila u Herceg Novi. I oni su prešli u Lazure. Njihovoj promjeni odluke nijesmo kumovali, ali je najvjerovatnije ponuda u Marini Lazure bila korektnija, odnosno kvalitetnija. Prošle godine su nam zamjerili što nijesu mogli zakupiti tvrđavu Forte Mare, koja je za njih bila magnet da dođu“, priča Ukropina.

Izvjesno je da će i u avgustu biti takođe kolebanja kad je riječ o dnevnom čarteru. Po nekim pokazateljima iz okruženja, čarter je manji i u Budvi i Kotoru.

“Zašto je to tako, ne znam. Nadamo se da će septembar biti bolji, kada padaju cijene čartera, jer smo i prošle godine najbolje poslovali u septembru. U suštini, desetak posto nam je slabija posjećenost čartera, samim tim i prihoda. Povećanje bilježimo u dolascima jedrenjaka – turskih guleta. Imamo saradnju sa dvije firme, pa umjesto prošlogodišnja tri, ove godine dolazi njih šest“, najavljuje Ukropina.

Iako je veći broj korisnika prešao u nove marine Lazure i Portonovi D Marin, poređenje nije validno, jer su to, kako objašnjava Ukropina kategorisane luke, a Škver je samo pristanište.

Sa druge strane, on očekuje da bi uskoro sa Morskim dobrom trebalo da regulišu pravo prvenstvene koncesije na dio gdje su ribarske kabine, a sa tim zahtjevom onda se obratiti i Vladi Crne Gore.

Agencija trenutno gazduje samo pristaništem, od „kancelarija“ na ulazu do kraja mula.

Tek nakon toga mogu i da apliciraju za sredstva kod IPA fondova, kako bi kompletan akvatorij bio konkurentan lukama u okruženju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik