"BH Telecom" predstavio 5G mrežu: Budućnost je počela

Bez autora
Aug 18 2019

Vodeći telekom operater u BiH "BH Telecom" danas je, zajedno s partnerima, na Festivalskom trgu u Sarajevu demonstrirao mogućnosti i iskustava 5G mreže. Posjetiocima jubilarnog 25. Sarajevo Film Festivala ova kompanija, tokom trajanja najveće filmske smotre u ovom dijelu Evrope, omogućit će usluge koje nudi 5G mreža. V. d. generalnog direktora "BH Telecoma" Sedin Kahriman istakao je da je ovaj telekom operater ponosni generalni partner SFF-a. Pripremili smo puno iznenađenja i pogodnosti. Želim istaći i podsjetiti da je "BH Telecom" dobivanjem licence za 4G mrežu započeo, a u ovom trenutku završava implementaciju projekta "4G Plus", odnosno naprednu tehnologiju. Danas u Sarajevu u BiH dolazimo do 5G mreže i predstavljamo njene mogućnosti, uz saradnju sa svjetskim tehnološkim liderima i našim partnerima, a to su kompanije "Huawei", "Ericsson" i "Samsung".

"BH Telecom" predstavio 5G mrežu: Budućnost je počelaVodeći telekom operater u BiH "BH Telecom" danas je, zajedno s partnerima, na Festivalskom trgu u Sarajevu demonstrirao mogućnosti i iskustava 5G mreže.

Posjetiocima jubilarnog 25. Sarajevo Film Festivala (SFF) ova kompanija, tokom trajanja najveće filmske smotre u ovom dijelu Evrope, omogućit će usluge koje nudi 5G mreža.

V. d. generalnog direktora "BH Telecoma" Sedin Kahriman istakao je da je ovaj telekom operater ponosni generalni partner SFF-a.

- Pripremili smo puno iznenađenja i pogodnosti. Želim istaći i podsjetiti da je "BH Telecom" dobivanjem licence za 4G mrežu započeo, a u ovom trenutku završava implementaciju projekta "4G Plus", odnosno naprednu tehnologiju. Danas u Sarajevu u BiH dolazimo do 5G mreže i predstavljamo njene mogućnosti, uz saradnju sa svjetskim tehnološkim liderima i našim partnerima, a to su kompanije "Huawei", "Ericsson" i "Samsung". Brzina 5G mreže kreće se više od 1 gigabit u sekundi te ima mogućnost različite primjene u industriji. Poseban fokus stavljamo na sadržaj, unapređenje sadržaja i aktivnosti i ponude "BH Telecoma", tako da pokrećemo aktivnosti ka implementaciji jedne od najvećih platformi za produkciju audio-vizuelnog sadržaja u saradnji s produkcijskim TV kućama te SFF-om - kazao je Kahriman.

Na konferenciji za medije prisustvovali su i Adnan Huremović, v. d. izvršnog direktora Izvršne direkcije za tehnologiju i razvoj servisa, te predstavnici "Huaweija" i "Ericssona" koji su pokazali primjene 5G mreže u raznim segmentima života, te Mirsad Purivatra, direktor SFF-a.

Istaknuto je da je ovo primjer da je budućnost počela te, s obzirom na to da se mnogi plaše novih tehnologija zbog zaštite privatnih podataka, da se korištenje 5G mreže ni po čemu ne razlikuje od dosadašnjih kada je to u pitanju, a u više navrata spomenuta je veća brzina.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik