Od EPCG se u budžet slilo 100 miliona

Bez autora
Aug 19 2019

Ova i prošla godina među najuspješnijim su poslovnim godinama u istoriji Elektroprivrede Crne Gore, a ulaganjem više stotina miliona eura u izgradnju novih, te rekonstrukciju i modernizaciju postojećih izvora, u narednih nekoliko godina povećaće se proizvodni kapaciteti objekata. Ulaganjem više stotina miliona eura u izgradnju novih te rekonstrukciju i modernizaciju postojećih izvora u narednih nekoliko godina povećaće se proizvodni kapaciteti, produžiti životni vijek i pogonska spremnost i pouzdanost u radu postojećih objekata, smanjiti energetski deficit i obezbijediti sigurno snabdijevanje kupaca. Time ćemo spremno dočekati i potencijalne nove snabdjevače i sačuvati lidersku poziciju EPCG na domaćem energetskom tržištu, ali i napraviti značajan iskorak i na tržište regiona, rekao je Noveljić, objavljeno je na sajtu EPCG.

Od EPCG se u budžet slilo 100 milionaOva i prošla godina među najuspješnijim su poslovnim godinama u istoriji Elektroprivrede Crne Gore (EPCG), a ulaganjem više stotina miliona eura u izgradnju novih, te rekonstrukciju i modernizaciju postojećih izvora, u narednih nekoliko godina povećaće se proizvodni kapaciteti objekata.

"Ulaganjem više stotina miliona eura u izgradnju novih te rekonstrukciju i modernizaciju postojećih izvora u narednih nekoliko godina povećaće se proizvodni kapaciteti, produžiti životni vijek i pogonska spremnost i pouzdanost u radu postojećih objekata, smanjiti energetski deficit i obezbijediti sigurno snabdijevanje kupaca. Time ćemo spremno dočekati i potencijalne nove snabdjevače i sačuvati lidersku poziciju EPCG na domaćem energetskom tržištu, ali i napraviti značajan iskorak i na tržište regiona", rekao je Noveljić, objavljeno je na sajtu EPCG.

U dinamičnoj 2018. godini, kako je rekao, EPCG grupa (EPCG, CEDIS i RUP) ostvarila je oko 60 miliona neto dobiti i u budžet države, po osnovu poreza, prireza, naknada i drugih obaveza, kao i dividende, uplatila ukupno oko 100 miliona eura.

"Takođe, EPCG je otkupila i vlasnički udio italijanske A2A u vrijednosti od 66 miliona. Na kraju pokrenuli smo i investicioni ciklus kojim želimo da obezbijedimo visoku pogonsku spremnost i pouzdanost u radu energetskih postrojenja i, u konačnom, sigurnost u snabdijevanju svih kupaca električne energije", istakao je Noveljić.

I dok se ozbiljni investicioni zahvati izvode na revitalizaciji i modernizaciji hidroenergetskih kapaciteta, EPCG znatna sredstva investira i u termo-energetski kompleks u Pljevljima.

Počela je rekultivacija deponije na Maljevcu, vrijedna oko 20 miliona eura, do kraja godine trebalo bi da bude potpisan i ugovor o realizaciji projekta ekološke rekonstrukcije postojećeg termo bloka zašta je opredijeljeno oko 45 miliona eura, a u RUP-u intezivno rade na nabavci nove opreme,

"Realizacijom ovih projekata Termoelektrana će proizvoditi električnu energiju po najvišim evropskim standardima bez rizika po životnu sredinu. Izgradićemo i izvor toplote za grijanje grada i donirati još oko tri miliona eura za izgradnju primarnog toplovoda. Raduje me i činjenica da smo kupovinom RUP-a postigli željeni sinergetski efekat, jer sasvim je izvjesno da će Rudnik već u prve dvije godine poslovanja u okviru EPCG grupe ostvariti neto dobit na nivou polovine sredstava uloženih u akviziciju vrijednu oko 35 miliona eura", ocijenio je Izvršni direktor EPCG.

Dan EPCG obilježava se u znak sjećanja na 19. avgust 1910. godine, kada je crnogorski suveren Nikola I u okviru dvorskih svečanosti povodom proglašenja Crne Gore kraljevinom na Cetinju ozvaničio rad prve električne centrale u našoj zemlji.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik