Crna Gora uvezla 108 miliona eura nafte

Bez autora
Aug 22 2019

Crna Gora je od početka godine uvezla više od 185.712 tona nafte i naftnih derivata u vrijednosti od 108,33 miliona eura, saopšteno je u Upravi carina. Najviše je uvezeno preko više od 60 kompanija iz Srbije, među kojima su Prista Oil, Grand Motors, Helios Srbija, Nis. Crna Gora je gorivo uvozila i preko ukupno 25 njemačkih firmi, a na spisku su i hrvatski Petrol, Ina industrija nafte i još 14 drugih preduzeća iz Hrvatske, 14 firmi iz Bosne i Hercegovine i pet albanskih kompanija. Osim od Hellenic Petroleuma, nafta iz Grčke se uvozila i od firmi Dimax i E.G. Vallianatos. Od početka godine, nafta i naftni derivati su u Crnu Goru stigli i iz Japana preko firme Daido Metal Co.LTD, od britanske kompanije Border Holdings Limited, holandskog naftnog preduzeća Briggs & Stratton i letonskog Uab Sct Lubricants.

Crna Gora uvezla 108 miliona eura nafteCrna Gora je od početka godine uvezla više od 185.712 tona nafte i naftnih derivata u vrijednosti od 108,33 miliona eura, saopšteno je u Upravi carina.

Najviše je uvezeno preko više od 60 kompanija iz Srbije, među kojima su Prista Oil, Grand Motors, Helios Srbija, Nis.

Crna Gora je gorivo uvozila i preko ukupno 25 njemačkih firmi, a na spisku su i hrvatski Petrol, Ina industrija nafte i još 14 drugih preduzeća iz Hrvatske, 14 firmi iz Bosne i Hercegovine i pet albanskih kompanija. Osim od Hellenic Petroleuma, nafta iz Grčke se uvozila i od firmi Dimax i E.G. Vallianatos.

Od početka godine, nafta i naftni derivati su u Crnu Goru stigli i iz Japana preko firme Daido Metal Co.LTD, od britanske kompanije Border Holdings Limited, holandskog naftnog preduzeća Briggs & Stratton i letonskog Uab Sct Lubricants. Pošiljaoci nafte u Crnu Goru su i Italija, Austrija, Švajcarska, Turska, Belgija, Poljska, Slovenija, Mađarska, Rumunija, Francuska, Švedska i Makedonija.

Na spisku 151 uvoznik

Crnogorski uvoznici nafte u ovoj godini su, prema spisku Uprave carina od ukupno 151 preduzeća, firme Ina Crna Gora, Jugopetrol, Voli Motors, Adriatic Marinas iz Tivta, Luka Bar, Uniprom Energy Podgorica, nikšićka Trebjesa, Agencija za kontrolu letjenja Srbije i Crne Gore.

Naftu i naftne derivate uvozi i glavni izvođač radova na izgradnji prioritetne dionice auto-puta Bar-Boljare, kineska kompanija China Road and Bridge Corporation.

Kada je riječ o istraživanjima nafte i gasa u Crnoj Gori, u crnogorskom podmorju su krajem prošle i početkom ove godine sprovedena dva. Prvo istraživanje trajalo je od 19. novembra do 18. decembra, a povjereno je italijansko-ruskom koncesionaru Eni-Novatek.

Rezultati tog ispitivanj a, koje je realizovala kompanija Shearwater na brodu Polar Empress, biće poznati do kraja septembra, dok će rezultati drugog istraživanja, koje je u februaru realizovano na brodu Ramform Titan za potrebe grčke kompanije Energean, saznaće se u četvrtom kvartalu, tačnije krajem godine.

Ponovni izazov

Crna Gora naftu i naftne derivate uvozi i za potrebe ponovnog izvoza.

“Postupak ponovnog izvoza nije ostatak količine od redovnog uvoza već se namjenski uvozi za potrebe ponovnog izvoza”, objasnili su u Upravi carina i dodali da država po osnovu postupka ponovnog izvoza nema prihoda.

Dakle, profit ostvaruju isključivo privatne kompanije koje su, prema podacima Uprave, vršile ponovni izvoz 7.620 tona nafte i naftnih derivata u vrijednosti od 5,2 miliona eura.

Na pitanje našeg lista po kojoj cijeni se vrši ponovni izvoz, u Upravi su naveli da ona iznosi 0,56 centi po litru goriva.

“Prosječna cijena za ovu godinu na bazi vrijednosti i količina iznosi 0,56 eura po litru. Postupak ponovnog izvoza odnosi se na snabdijevanje brodova i jahti u međunarodnom saobraćaju”, zaključili su u Upravi.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik