Kroz naplatne kućice lani prošlo 11,7 miliona vozila

Bez autora
Aug 22 2019

Hiljade putničkih i teretnih vozila svakodnevno koriste izgrađene dijelove autoputa A-1, odnosno dio od Tarčina do Sarajeva i dalje do Zenice te dionicu Međugorje – Ljubuški. Kroz naplatne kućice preduzeća “Autoceste FBiH”, u čijoj je nadležnosti A-1, samo u prošoj godini zabilježen je promet od 11,7 miliona vozila. Potvrdila je to Tina Dervišević iz preduzeća “Autoceste”, koja je kazala da se iz godine u godinu bilježi kontinuiran rast korisnika. Samo u 2018. godini, kroz naplatne kućice prošlo je 11.711.070 vozila. Ostvareni prihod preduzeća od naplate cestarina lani je iznosio 41.219.256 KM, kazala je Dervišević. Iako je skoro uvijek, bilo danju ili noću, evidentan veliki broj vozila na autoputu, Dervišević otkriva da je najveći promet, ipak, ljeti, u julu i avgustu, što je i očekivano s obzirom na to da je vrijeme godišnjih odmora.

Kroz naplatne kućice lani prošlo 11,7 miliona vozilaHiljade putničkih i teretnih vozila svakodnevno koriste izgrađene dijelove autoputa A-1, odnosno dio od Tarčina do Sarajeva i dalje do Zenice te dionicu Međugorje – Ljubuški.

Kroz naplatne kućice preduzeća “Autoceste FBiH”, u čijoj je nadležnosti A-1, samo u prošoj godini zabilježen je promet od 11,7 miliona vozila.

Naplata cestarine

Potvrdila nam je to Tina Dervišević iz preduzeća “Autoceste”, koja je kazala da se iz godine u godinu bilježi kontinuiran rast korisnika.

- Samo u 2018. godini, kroz naplatne kućice prošlo je 11.711.070 vozila. Ostvareni prihod preduzeća od naplate cestarina lani je iznosio 41.219.256 KM – kazala je Dervišević.

Godišnji odmori

Iako je skoro uvijek, bilo danju ili noću, evidentan veliki broj vozila na autoputu, Dervišević otkriva da je najveći promet, ipak, ljeti, u julu i avgustu, što je i očekivano s obzirom na to da je vrijeme godišnjih odmora.

Novac od naplate putarine “Autoceste FBiH” koriste za plaće uposlenicima, redovno održavanje autoputa, ali i za realiziranje drugih projekata.

Brojke

  • 41.219.256 KM prihodi “Autocesta” od putarine prošle godine
  • 24,50 KM najskuplja putarina dionice Sarajevo sjever – Zenica jug
  • 6 KM iznosi najjeftinija cijena putarine Sarajevo sjever – Zenica jug

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik