Plate u Srpskoj povećane i do 155 maraka

Bez autora
Aug 25 2019

Plate u Srpskoj za godinu dana narasle su i do 155 maraka, pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku. Po tvrdnjama statističara, u julu ove, u odnosu na isti mjesec prošle godine, nominalni rast plate nakon oporezivanja zabilježen je u svih 19 područja.Najbolje su prošli oni koji rade u sektoru ostale uslužne djelatnosti, jer im je plata sa 758 otišla na 913. U procentima gledano, najveći skok su, ipak, imali oni koji posluju nekretninama - 24,5 odsto. Slijedi djelatnost pružanja smještaja, pripreme i posluživanja hrane, hotelijerstvo i ugostiteljstvo, tvrde u Republičkom zavodu za statistiku.

Plate u Srpskoj povećane i do 155 marakaPlate u Srpskoj za godinu dana narasle su i do 155 maraka, pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku. Po tvrdnjama statističara, u julu ove, u odnosu na isti mjesec prošle godine, nominalni rast plate nakon oporezivanja zabilježen je u svih 19 područja.

Najbolje su prošli oni koji rade u sektoru ostale uslužne djelatnosti, jer im je plata sa 758 otišla na 913. U procentima gledano, najveći skok su, ipak, imali oni koji posluju nekretninama - 24,5 odsto.

"Slijedi djelatnost pružanja smještaja, pripreme i posluživanja hrane, hotelijerstvo i ugostiteljstvo (24,3 odsto)", tvrde u Republičkom zavodu za statistiku.

U novcu izraženo, svote na tekućim računima zaposlenih u ugostiteljstvu i hotelijerstvu podebljane su sa 550 na 684 KM, odnosno za 134 marke.

Da je došlo do povećanja plata, priznaje i Goran Savanović, predsjednik Sindikata trgovine, ugostiteljstva, turizma i uslužnih djelatnosti RS, koji ističe da su razlozi višestruki.

"Prvi razlog je nedostatak radne snage, odnosno dovoljnog broja stručnih radnika, što je poslodavce natjeralo da podižu plate. Drugo, ljudi počinju drugačije da razmišljaju, po principu: 'Neću džaba da radim' i traže povećanje plata. Osim toga, na rast su uticale i one ranije mjere Vlade RS", naveo je Savanović za "Nezavisne".

Prema njegovim riječima, ovo povećanje je dokaz da je poslodavci i ranije trebalo da postupe ovako.

"I još imaju puno prostora da podižu plate i moraće to i da učine", uvjerava Savanović.

U istom periodu, po statističkim podacima, porasle su i plate zaposlenih u građevinarstvu, sa 561 na 632 marke. Razlog je sličan kao i kada govorimo o ugostiteljstvu.

"Kako bi sačuvali radnu snagu, poslodavci su morali da povise cijenu rada", kazao je za "Nezavisne" Spasoje Albijanić, predsjednik Udruženja poslodavaca građevinarstva i industrije građevinskog materijala Republike Srpske.

Upravo je građevinskim radnicima, po statističkim podacima, bila najmanja plata u julu ove godine, dok su najviše, u prosjeku, zarađivali zaposleni u području finansijske djelatnosti i djelatnosti osiguranja - 1.459 KM nakon oporezivanja.

"Prosječna mjesečna plata nakon oporezivanja u Republici Srpskoj isplaćena u julu 2019. godine iznosila je 912 KM, dok je prosječna mjesečna bruto plata iznosila 1.417 KM", saopšteno je iz Republičkog zavoda za statistiku.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik