Voda na oranicama Srpske olakšala rad proizvođačima

Bez autora
Sep 09 2019

Projekat razvoja navodnjavanja u Republici Srpskoj u koji je uloženo više od 24,1 milion dolara trebalo bi da bude završen do kraja godine, a domaćim proizvođačima već je u velikoj mjeri olakšalo rad u polju i voćnjacima. U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS ističu da je za posljednje četiri godine u sisteme za navodnjavanje uloženo više nego prethodnih 25 godina. Ističu da su izgrađeni sistemi za navodnjavanje na 2.600 hektara, projektovano akumulaciono izvorište vode za oko 1.500 hektara višegodišnjih zasada, a isprojektovan je spojni kanal koji obezbjeđuje vodu za oko 14.000 hektara zemljišta.

Voda na oranicama Srpske olakšala rad proizvođačimaProjekat razvoja navodnjavanja (IDP) u Republici Srpskoj u koji je uloženo više od 24,1 milion dolara trebalo bi da bude završen do kraja godine, a domaćim proizvođačima već je u velikoj mjeri olakšalo rad u polju i voćnjacima.

U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS ističu da je za posljednje četiri godine u sisteme za navodnjavanje uloženo više nego prethodnih 25 godina. Ističu da su izgrađeni sistemi za navodnjavanje na 2.600 hektara, projektovano akumulaciono izvorište vode za oko 1.500 hektara višegodišnjih zasada, a isprojektovan je spojni kanal koji obezbjeđuje vodu za oko 14.000 hektara zemljišta.

- U toku su pripreme za realizaciju izgradnje sistema na još 2.400 hektara, a posebnom mjerom Vlade sufinansira se i nabavka opreme za sisteme za oko 3.500 hektara zemljišta - naveli su u resornom ministarstvu.

Dodali su da je cilj Projekta rehabilitacija i modernizacija postojećih sistema za navodnjavanje, izgradnja novih sistema i jačanje institucionalnih kapaciteta u javnom i privatnom sektoru, kako bi bila obezbijeđena održivost i efikasno korišćenje izgrađenih sistema.

- Projekat realizuje Jedinica za koordinaciju poljoprivrednih projekata u saradnji sa Ministarstvom finansija RS. Njegova realizacije je započela 2012. godine, a završetak se očekuje u decembru. Finansira se kreditnim sredstvima u iznosu od 20,5 miliona dolara, uz učešće budžeta RS od 3,61 milion dolara - pojasnili su u Ministarstvu poljoprivrede.

Naveli su da su do sada kroz taj projekat realizovani brojni infrastrukturni projekti, izdvojivši izgradnju sistema za navodnjavanje u Novom Selu kod Bijeljine na površini od 622 hektara za šta je izdvojeno 4,5 miliona KM, te u Pelagićevu na površini od 202 hektara, ukupne vrijednosti 1,56 miliona maraka.

- Izgrađeni su i sistemi za navodnjavanje u Bratuncu na 436 hektara vrijedni 9,3 miliona KM. U toku su je izgradnja sistema za navodnjavanje u Ljubinju na površini od 250 hektara čija je ugovorena vrijednost 2,6 miliona KM. Rok za završetak radova je u novembru - rekli su u Ministarstvu poljoprivrede i dodali da je prva faza izgradnja sistema za navodnjavanje u Trebinju završena lani na površini od 1.070 hektara, te da je druga faza u toku za 860 hektara.

U resornom ministarstvu ističu da je u okviru ovog projekta u toku i izgradnja sistema za navodnjavanje u Donjem Crnjelovu kod Bijeljine na površini od 510 hektara čija je vrijednost 3,8 miliona KM.

- U toku je projektovanje i planiranje za izgradnju dodatnih sistema i to u Skelanima kod Srebrenice, zatim u Draksenićima kod Kozarske Dubice, kao i u Batkovićima kod Bijeljine te na području Aleksadrovca kod Laktaša - rekli su u Ministarstvu poljoprivrede i dodali da je u planu izgradnja kanala Vrbas – Osorna u dužini od 8,3 kilometra, kao i izgradnja sistema za navodnjavanje u Potkozarju za šta je već urađen projekat

Veći prinosi

U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS ističu da je na površinama na kojima su sistemi za navodnjavanje stavljeni u funkciju došlo do povećanja prinosa za 30 do 40 odsto.

- Na pojedinim lokacijama omogućena je i sjetva drugog postrnog usjeva sa prinosom većim za 70 odsto, odnosno obezbijeđena je dupla proizvodnja u toku godine - rekli su u resornom ministarstvu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik