Konkurs za niške preduzetnike – oni uzmu kredit, grad plaća kamate

Bez autora
Sep 10 2019

Mikro, mala i srednja preduzeća sa područja grada Niša moći će da konkurišu za bankarske kredite za koje će kamatu plaćati grad, za šta je raspisan javni poziv bankama. Ovo je treći ciklus kako grad Niš pomaže mala, mikro i srednja preduzeća otplatom kamate na kredite za privredu.Miroslav Pavlović iz Niša, čije preduzeće proizvodi zaštitnu opremu, i već je koristilo kredit za koji kamatu plaća grad, za istu subvenciju konkurisaće i ove godine, jer mu to omogućava da ojača firmu i unapredi proizvodnju. Kredit sam koristio za likvidnost firme i za plaćanje materijala. Ta sredstva za mala preduzeća mnogo znače, jer je kredit beskamatni, a dobavljačima izmirimo unapred i dobijemo rabate koji mnogo znače jer daju bolju cenu, kaže preduzetnik Miroslav Pavlović.

Konkurs za niške preduzetnike – oni uzmu kredit, grad plaća kamateMikro, mala i srednja preduzeća sa područja grada Niša moći će da konkurišu za bankarske kredite za koje će kamatu plaćati grad, za šta je raspisan javni poziv bankama. Ovo je treći ciklus kako grad Niš pomaže mala, mikro i srednja preduzeća otplatom kamate na kredite za privredu.

Miroslav Pavlović iz Niša, čije preduzeće proizvodi zaštitnu opremu, i već je koristilo kredit za koji kamatu plaća grad, za istu subvenciju konkurisaće i ove godine, jer mu to omogućava da ojača firmu i unapredi proizvodnju.

"Kredit sam koristio za likvidnost firme i za plaćanje materijala. Ta sredstva za mala preduzeća mnogo znače, jer je kredit beskamatni, a dobavljačima izmirimo unapred i dobijemo rabate koji mnogo znače jer daju bolju cenu", kaže preduzetnik Miroslav Pavlović.

Za subvencionisanje kamata na dodeljene kredite grad je ove godine izdvojio 9.343.000 dinara, a niška mikro, mala i srednja preduzeća moći će da konkurišu za praktično beskamate kredite u iznosu od 100 hiljada do miliona i po dinara sa rokom otplate od 12 meseci.

"Namena sredstava iz kredita biće za razvojne projekte naših kompanija. Ograničenja koja postoje vezana su za to da će korisnici kredita preko banaka moći da budu firme koje će se baviti proizvodnim i uslužnim delatnostima", kaže Milan Ranđelović iz Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj.

Prošle godine na ovaj način grad je pomogao 159 preduzeća.

"Značajan parametar vezan za broj preduzetnika – novih preduzetnika je više za 20 odsto, i za preko 25 odsto je više novih preduzeća. To je ambijent koji je stvoren u Nišu", kaže Darko Bulatović, gradonačelnik Niša.

Procene su da su ovakvim brojkama koje se odnose na period od 2015. do 2018. godine doprinele mere ekonomske politike i države i grada, koji već najavljuje  nove mere, bespovratna sredstva za razvojne programe preduzeća i zajedničke projekte sa naučno-obrazovnim institucijama.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik