Za pola godine otkriveno 65 preduzeća za pranje para

Bez autora
Sep 13 2019

Za prvih šest meseci ove godine poreska policija otkrila je 65 fantomskih i peračkih preduzeća, navodi se na portalu Poreske uprave Srbije.Ivan Ivanović koordinator u Sektoru poreske policije kaže da se ta preduzeća ne osnivaju kao i druga regularna privredna društva u cilju poslovanja, obavljanja delatnosti i sticanja profita već sa prevarnim namerama. Ona sačinjavaju lažnu dokumentaciju i stavljaju na raspolaganje regularnim privrednim društvima, koja na osnovu te lažne dokumentacije simuluju pravne poslove i vrše utaju poreza. Oni najčešće koriste prethodni PDV iz ulaznih računa fantom preduzeća i u poreskim prijavama prikazuju kao prethodni PDV.

Za pola godine otkriveno 65 preduzeća za pranje paraZa prvih šest meseci ove godine poreska policija otkrila je 65 fantomskih i peračkih preduzeća, navodi se na portalu Poreske uprave Srbije.

Ivan Ivanović, koordinator u Sektoru poreske policije, kaže da se ta preduzeća ne osnivaju kao i druga regularna privredna društva u cilju poslovanja, obavljanja delatnosti i sticanja profita već sa prevarnim namerama.

Ona sačinjavaju lažnu dokumentaciju i stavljaju na raspolaganje regularnim privrednim društvima, koja na osnovu te lažne dokumentacije simuluju pravne poslove i vrše utaju poreza.

Oni najčešće koriste prethodni PDV iz ulaznih računa fantom preduzeća i u poreskim prijavama prikazuju kao prethodni PDV.

„Tako se vrši i podizanje gotovine, regularna privredna društva uplaćuju izvesne količine novca na račune fantoma, vlasnici ovih preduzeća podižu taj novac, zadržavaju proviziju i vraćaju glavnicu uplatiocu. Na taj način se izbegava plaćanje poreza i doprinosa na zarade, poreza na dohodak građana", navodi Ivan Ivanović koordinator u Sektoru poreske policije.

Protiv ovih preduzeća Poreska uprava se bori tako što im oduzima PIB, onemogućava delovanje, a potom se vrši rekonstrukcija njihovog poslovnog odnosa sa regularnim preduzećima, kao i provera drugih preduzeća koja su na osnovu računa fantoma vršili utaju poreza, prenosi Nova ekonomija.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik