U Žepču se otvara eko-agro gazdinstvo

Bez autora
Sep 16 2019

Uz pomoć Fonda za podršku razvoju biznisa marginaliziranih grupa žena koji je pokrenuo USAID-ov Program podrške marginaliziranim grupama u saradnji sa lokalnim zajednicama, u općini Žepče pokrenuto je devet biznisa u oblasti proizvodnje, turizma, ugostiteljstva, zanata, poljoprivrede i uslužnih djelatnosti. Program podrške marginaliziranim grupama u saradnji sa Općinom Žepče osigurao je 80.000 KM za pokretanje biznisa, a sa korisnicama projekta ove sedmice su potpisani ugovori. Jedna od korisnica je i Dragana Mrkonjić koja je predložila projekt eko-agro seoski turizam.

U Žepču se otvara eko-agro gazdinstvoUz pomoć Fonda za podršku razvoju biznisa marginaliziranih grupa žena koji je pokrenuo USAID-ov Program podrške marginaliziranim grupama u saradnji sa lokalnim zajednicama, u općini Žepče pokrenuto je devet biznisa u oblasti proizvodnje, turizma, ugostiteljstva, zanata, poljoprivrede i uslužnih djelatnosti.

Dječija farma

Program podrške marginaliziranim grupama u saradnji sa Općinom Žepče osigurao je 80.000 KM za pokretanje biznisa, a sa korisnicama projekta ove sedmice su potpisani ugovori.

Jedna od korisnica je i Dragana Mrkonjić koja je predložila projekt eko-agro seoski turizam.

- Riječ je o gazdinstvu koje je smješteno u prirodnom okruženju. Imaćemo jedno lijepo odmorište, kao i malu dječiju farmu gdje će prvenstveno oni najmlađi moći vidjeti različite vrste životinja. Također, naše gazdinstvo će svim posjetiocima ponuditi i domaće proizvode, ali prije svega mjesto gdje mogu uživati u miru i tišini jer smo izdvojeni od gradske vreve, kazala nam je Dragana čije će gazdinstvo biti u mjestu Ljubatovići u blizini Žepča.

Ona je posebno zahvalila USAID-u koji joj je omogućio da pokrene ovaj biznis, a gazdinstvo bi svoja vrata posjetiocima trebalo otvoriti na proljeće.

Načelnik Općine Žepče Mato Zovko naglasio je kako Općina Žepče već dugo ulaže u zapošljavanje, a posebno je značajna podrška pokretanju vlastitih biznisa.

USAID-ov Program podrške marginaliziranim grupama podržava razvoj biznisa za žene s invaliditetom, majke osoba s invaliditetom, žene iz ruralnih područja, žrtve nasilja te nezaposlene mlade žene.

Vrijednost

- Dodatnu vrijednost ovom modelu podrške daje činjenica da u cijelom procesu učestvuje i lokalna zajednica, a pozitivna je i činjenica da se korisnice imaju kome obratiti i dobiti podršku tokom prve godine poslovanja, naglasio je Jasmin Bešić, direktor USAID-ovog Programa podrške marginaliziranim grupama.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik