Za tri startap centra u Užicu, Priboju i Arilju 139 miliona

Bez autora
Sep 20 2019

Ministar bez portfelja u Vladi Republike Srbije zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović uručio je danas ugovore o dodeli sredstava za otvaranje regionalnih inovacionih startap centara u Užicu, Priboju i Arilju.Popović je, prilikom dodele tih ugovora u Gradskoj kući u Užicu, istakao da je za otvaranje ovih centara, gde će budući tehnološki preduzetnici imati najsavremeniju opremu i mentorsku podršku kako bi razvili svoje inovacione ideje, opredeljeno ukupno 139 miliona dinara. Vlada Srbije ovakvim projektima dokazuje da radi na decentralizaciji inovacija i inovacione infrastrukture, koja ne treba isključivo da bude vezana za velike gradove i univerzitetske centre, rekao je ministar.

Za tri startap centra u Užicu, Priboju i Arilju 139 milionaMinistar bez portfelja u Vladi Republike Srbije zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović uručio je danas ugovore o dodeli sredstava za otvaranje regionalnih inovacionih startap centara u Užicu, Priboju i Arilju.

Popović je, prilikom dodele tih ugovora u Gradskoj kući u Užicu, istakao da je za otvaranje ovih centara, gde će budući tehnološki preduzetnici imati najsavremeniju opremu i mentorsku podršku kako bi razvili svoje inovacione ideje,  opredeljeno ukupno 139 miliona dinara.

Vlada Srbije ovakvim projektima dokazuje da radi na decentralizaciji inovacija i inovacione infrastrukture, koja ne treba isključivo da bude vezana za velike gradove i univerzitetske centre, rekao je ministar.

On je naveo da će mladi koji će raditi u regionalnim inovacionim startap centrima moći da svoje proizvode i ideje nude ne samo u Srbiji, već i u celom svetu, kao i da sarađuju sa kolegama u inostranstvu.

Potrebno je da koristimo iskustva Izraela, SAD, Finske i mnogih evropskih država, koja su pokazala da su neke od najboljih startap kompanija u tim zemljama potekle upravo iz malih sredina.

Želimo da mladi u svim krajevima Srbije imaju jednake uslove za razvoj svojih inovacionih potencijala, istakao je on, ukazavši na to da je budućnost Srbije u inovacijama i novim tehnologijama.

Izvoz IT usluga raste od 30 do 40 odsto, a očekujemo da taj izvoz ove godine premaši milijardu i 500 miliona evra, objasnio je Popović.

On je naglasio da su srpski inženjeri i njihovo znanje nešto najvrednije što Srbija danas ima, ukazavši na to da se zahvaljujući njima puni budžet Srbije iz kojeg se grade putevi, bolnice, škole i obdaništa.

Ministar je uručio ugovore gradonačelniku Užica Tihomiru Petkoviću, predsedniku Opštine Priboj Lazaru Rvoviću i predsedniku Skupštine opštine Arilje Dragiši Terziću.

Otvaranje regionalnih inovacionih startap centara deo je programa podrške Republike Srbije i Kabineta ministra bez portfelja zaduženog za inovacije i tehnološki razvoj.

Regionalne inovacione startap centre do sada su dobili Valjevo, Pirot, Kruševac, Gornji Milanovac, Zrenjanin i Čačak.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik