Privredni rast u Srbiji u julu 4,4 odsto

Bez autora
Sep 20 2019

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali saopštio je danas da je privredni rast u Srbiji u julu iznosio 4,4 odsto, uz očekivanje da će, ako se tako nastavi do kraja godine, rast srpske privrede u odnosu na prošlu godinu iznositi najmanje 3,5 odsto.Mali je, u obraćanju privrednicima iz Slovenije na radnom sastanku u organizaciji Slovenačkog poslovnog kluba, istakao da se, zahvaljujući najavljenom investicionom programu od 12 milijardi evra u naredne četiri godine, očekuju i više stope rasta u godinama koje dolaze.

Privredni rast u Srbiji u julu 4,4 odstoMinistar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali saopštio je danas da je privredni rast u Srbiji u julu iznosio 4,4 odsto, uz očekivanje da će, ako se tako nastavi do kraja godine, rast srpske privrede u odnosu na prošlu godinu iznositi najmanje 3,5 odsto.

Mali je, u obraćanju privrednicima iz Slovenije na radnom sastanku u organizaciji Slovenačkog poslovnog kluba, istakao da se, zahvaljujući najavljenom investicionom programu od 12 milijardi evra u naredne četiri godine, očekuju i više stope rasta u godinama koje dolaze.

On se tokom sastanka, kojem je prisustvovala predsednica Slovenačkog poslovnog kluba Danijela Šišakov i ambasador Slovenije u Srbiji Iztok Jarc, osvrnuo i na ekonomsku i političku saradnju sa Slovenijom, koja je po njegovoj oceni najbolja do sada.

Sa 1,1 milijardom evra, Slovenija je među deset najvećih investitora u Srbiji, a približno 25.000 naših građana radi u slovenačkim firmama u Srbiji, ukazao je ministar.

Ove cifre pokazuju stepen naše ekonomske saradnje i uveren sam u to da ti rezultati mogu da budu još bolji, ocenio je Mali i dodao da je po prvi put u prošloj godini zabeležen suficit u spoljnotrgovinskoj razmeni sa tom zemljom.

On je podvukao da je dobro to što odnos sa Slovenijom nije jednostran, jer sada imamo i investicije iz Srbije u Sloveniju u IT, prerađivačkoj industriji, a kao jedan od uspešnih primera naveo je ulaganje "Nektara" u "Fruktal".

Srbija danas, kako je predočio, ima finansijsku i fiskalnu stabilnost, povećavaju se investicije i unapređuje poslovno okruženje, dok je stopa nezaposlenosti 10,3 odsto, pri čemu je trend takav da će već početkom sledeće godine pasti na jednocifreni nivo.

Prema njegovim rečima, poboljšavamo radno okruženje, radimo na imidžu naše zemlje, napredujemo i na "Duing biznis listi" Svetske banke.

Na nama je da smanjujemo administrativna ograničenja, donosimo zakone, kao što je Zakon o naknadama, da se bavimo eUpravom i maksimalnim olakšavanjem investitorima da posluju u našoj zemlji, rekao je ministar.

On je podsetio na to da je Srbija već na nivou od 2,4 milijarde evra investicija za prvih osam meseci ove godine, što je 43 odsto više u poređenju sa istim periodom prošle godine.

Mali je naglasio da naša zemlja intenzivno ulaže u putnu i železničku infrastrukturu kako bi se privukli novi investitori, ali i da bi se postojećim ulagačima obezbedili bolji uslovi.

On je podsetio na to da Vlada postepeno radi i na poreskom rasterećenju poslodavaca, te da je porez na zarade prošle godine smanjen sa 63 na 62 odsto, a da će od 1. januara iznositi 61 odsto.

Takođe, povećavamo neoporezivi deo zarade sa 15.300 dinara na 16.300 dinara, a takođe idemo i na ukidanje doprinosa za PIO na teret poslodavca od 0,5 odsto, a to su mere koje koštaju Srbiju 13,1 milijardu dinara, ukazao je ministar.

Na taj način, kako je objasnio, država vraća privredi, obezbeđuje da tržište rada funkcioniše još bolje, da privreda bude još konkurentnija, ali i da mi kao zemlja budemo još atraktivniji.

On je dodao da Ministarstvo finansija nastoji da dodatno ove godine olakša poslovanje privredi, da su radne grupe već formirane sa tim ciljem i da se radi na tome.

Ministar je zaključio da je neophodno da se privredno okruženje regiona unapređuje i da je važan udruženi nastup.

Jarc je iskazao zahvalnost Vladi Srbije na svemu što radi na unapređenju saradnje dveju zemalja, i ujedno čestitao na odličnoj finansijskoj stabilnosti i na tome što je Srbija proglašena najatraktivnijom zemljom za strane investicije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik