Trojac raznim mahinacijama oštetio ŠG „Oštrelj” za 240.000 KM

Bez autora
Sep 22 2019

Direktori i šef službe proizvodnje u šumskom gazdinstvu „Oštrelj” Neđo Galić i Dragan Vukčević te direktor preduzeća „Vrbanja šume” Radislacv Čupić prijavljeni su Okružnom tužilaštvu u Banjaluci zbog sumnje da su oštetili pomenuto šumsko gazdinstvo za 240.000 KM. Protiv njih je izvještaj podnijelo Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske. U saopštenju MUP-a RS se navodi da su N.G. u svojstvu službenog lica u šumskom gazdinstvu i R.Č. kao odgovorno lice u pravnom licu iz Kotor Varoša svojim potpisom i pečatom preduzeća ovjerili račune, kojima su šumskom gazdinstvu fakturisani radovi sječe i izvoza šumskih drvnih sortimenata iz dva odjela, iako su znali da su te radove izvršili radnici tog šumskog gazdinstva.

Trojac raznim mahinacijama oštetio ŠG „Oštrelj” za 240.000 KMDirektori i šef službe proizvodnje u šumskom gazdinstvu „Oštrelj” Neđo Galić i Dragan Vukčević te direktor preduzeća „Vrbanja šume” Radislacv Čupić prijavljeni su Okružnom tužilaštvu u Banjaluci zbog sumnje da su oštetili pomenuto šumsko gazdinstvo za 240.000 KM.

Protiv njih je izvještaj podnijelo Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske.

U saopštenju MUP-a RS se navodi da su N.G. u svojstvu službenog lica u šumskom gazdinstvu i R.Č. kao odgovorno lice u pravnom licu iz Kotor Varoša svojim potpisom i pečatom preduzeća ovjerili račune, kojima su šumskom gazdinstvu fakturisani radovi sječe i izvoza šumskih drvnih sortimenata iz dva odjela, iako su znali da su te radove izvršili radnici tog šumskog gazdinstva. Na ovaj način pribavljena je protivpravna imovinska korist pravnom licu iz Kotor Varoša.

– Takođe, suprotno odredbama ugovora i izvođačkog projekta, određeni radovi, koje su izveli radnici pravnog lica, fakturisani su po većoj cijeni od ugovorene, te da je za tu razliku oštećeno šumsko gazdinstvo – navodi se u saopštenju.

Dodaje se da  trećeprijavljenog D.V. sumniiče da je u svojstvu službenog lica u šumskom gazdinstvu je u namjeri da se prikriju učinci i zarade radnika na poslovima sječe i izvlačenja šumskih drvih sortimenata u odjelima naredilo izmjenu šihtarice, a u prethodnom dogovoru sa N.G i R.Č.

Prema nezvaničnim saznanjima, Galić je naredio da radnicima gazdinstva “Oštrelj” da isjeku šumu iz dva odjela,a da drvo izvuku samo iz jednog. Osim toga, potpisao je i prihvatio sedam računa od “Vrbanja šuma” kao da su oni to odradili. Direktor „Vrbanja šuma” Čupić šumskom gazdinstvu je poslao osam faktura za izvedene radove koje nisu uradili i naplatio ih je.

Šef službe proizvodnje šumskog gazdinstva  Vukčević je naredio poslovođama sjekača i traktorista da radnicima koji su sve to radili, izmijene šihterice i upišu da su bili na poslu, ali da nisu radili. Posao im je kasnije isplaćen na ruke. Direktora  “Oštrelja”  Galića policija sumnjiči i da je  naredio izradu projekta izgradnje puta – traktorske vlake u odjelu 71, što je bilo u suprotnosti sa izvođačkim projektom i Zakonom o šumam Republike Srpske.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik