"Sarajevoputevi" potrošili 5,3 miliona maraka bez tendera

Bez autora
Sep 22 2019

Firma „Sarajevoputevi“, koja je u većinskom državnom vlasništvu, prošle je godine potrošila oko 5,3 miliona KM na robu i usluge za koje nije provedena procedura u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama. Ovo je dio izvještaja Ureda za reviziju institucija u FBiH, koji je „Sarajevoputevima“ dao negativno mišjenje za rad u prošloj godini. Revizori napominju da je ovakva praksa bila prisutna i prethodnih godina, iako su „Sarajevoputevi“ dužni primjenjivati Zakon o javnim nabavkama. Postupak nabavke provodio se na osnovu Liste odobrenih dobavljača s kojima je društvo „Sarajevoputevi“ do tada radilo. Za svaki postupak prikupljale su se tri ponude i na osnovu njih je biran ponuđač koji je dostavio ponudu s najnižom cijenom, navode revizori.

"Sarajevoputevi" potrošili 5,3 miliona maraka bez tenderaFirma „Sarajevoputevi“, koja je u većinskom državnom vlasništvu, prošle je godine potrošila oko 5,3 miliona KM na robu i usluge za koje nije provedena procedura u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama. Ovo je dio izvještaja Ureda za reviziju institucija u FBiH, koji je „Sarajevoputevima“ dao negativno mišjenje za rad u prošloj godini.

Nabavka goriva

Revizori napominju da je ovakva praksa bila prisutna i prethodnih godina, iako su „Sarajevoputevi“ dužni primjenjivati Zakon o javnim nabavkama.

- Postupak nabavke provodio se na osnovu Liste odobrenih dobavljača s kojima je društvo „Sarajevoputevi“ do tada radilo. Za svaki postupak prikupljale su se tri ponude i na osnovu njih je biran ponuđač koji je dostavio ponudu s najnižom cijenom – navode revizori.

Ističu da su tako za nabavku goriva sklopljeni ugovori sa šest dobavljača, vrijedni oko 920.000 KM. Za obavljanje građevinskih usluga i radova sklopljeni su ugovori s deset kooperanata, dok su s dva potpisani ugovori za nabavku soli teški više od  600.000 KM.

No, ovo nije bila jedina zamjerka federalnih revizora. Firma „Sarajevoputevi“, naime, iskazala je da je 2018. godinu završila u plusu od oko 1.500 maraka, ali su revizori ukazali na to da neki prihodi i rashodi nisu ispravno knjiženi, a da jesu, „Sarajevoputevi“ bi godinu završili zapravo u gubitku višem od 480.000 maraka.

Nisu obveznici

Iz „Sarajevoputeva“ su nam, na molbu za komentar, proslijedili šest stranica teksta koji su prethodno uputili Uredu za reviziju. Između ostalog, naveli su da nisu obveznici primjene Zakona o javnim nabavkama. Nisu se osvrnuli na finansijski rezultat na kraju 2018.

Protiv „Sarajevoputeva“ vode se sporovi teški oko 403.000 KM, od čega se većina odnosi na tužbe iz radnog odnosa, navode revizori. Inače, najvišu plaću u prošloj godini imala je direktorica Nataša Fazlić i iznosila je 2.640 KM  neto, dok je prosječna plaća u firmi bila 783 KM.

Nadzorni odbor „Sarajevoputeva“ za svoj cijeli mandat imao je tek jednu - konstituirajuću sjednicu, piše u revizorskom izvještaju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik