Od iduće godine u Hrvatskoj se više neće prodavati ovi popularni proizvodi

Bez autora
Sep 23 2019

Štapići za uši, plastični tanjuri i pribor za jelo, slamke, čaše od stiropora, štapići za miješanje napitaka, spremnici za hranu i držači za balone od iduće godine u odlaze u povijest, barem na hrvatskom tržištu. Radi se o Zakonu o održivom gospodarenju otpadom koje će Ministarstvo zaštite okoliša donijeti u drugom kvartalu 2020. godine kojem je cilj potpuno uklanjanje jednokratnih plastičnih proizvoda s tržišta. S ovime se ne slaže Hrvatska gospodarska komora koja navodi kako je u industriji plastike i gume lani je radilo 8200 radnika u 700 tvrtki, a sama proizvodnja se od 1990. do prošle godine udvostručila.

Od iduće godine u Hrvatskoj se više neće prodavati ovi popularni proizvodiŠtapići za uši, plastični tanjuri i pribor za jelo, slamke, čaše od stiropora, štapići za miješanje napitaka, spremnici za hranu i držači za balone od iduće godine u odlaze u povijest, barem na hrvatskom tržištu.

Radi se o Zakonu o održivom gospodarenju otpadom koje će Ministarstvo zaštite okoliša donijeti u drugom kvartalu 2020. godine kojem je cilj potpuno uklanjanje jednokratnih plastičnih proizvoda s tržišta.

S ovime se ne slaže Hrvatska gospodarska komora koja navodi kako je u industriji plastike i gume lani je radilo 8200 radnika u 700 tvrtki, a sama proizvodnja se od 1990. do prošle godine udvostručila, piše 24sata.

HGK također spominje kako smo prije dvije godine izvezli plastike u vrijednosti od 437 milijuna dolara.

Od 1. siječnja 2019. počela je mjera smanjenja potrošnje  laganih i vrlo laganih vrećica te su proizvođači i prodavatelji obvezni dostaviti podatke Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost o količini stavljenih vrećica na tržište.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik