SIPA prijavljene transakcije “teške” 127 miliona KM

Bez autora
Sep 23 2019

Banke u Republici Srpskoj prijavile su prošle godine Finansijsko-obavještajnom odjeljenju Agencije za istrage i zaštitu BiH 48 transakcija sumnjivih na pranje novca, u ukupnom iznosu od 127 miliona KM, podaci su Agencije za bankarstvo RS.Nije bilo sumnjivih transakcija za finansiranje terorističkih aktivnosti. U izvještaju Agencije precizira se da je prijavljena jedna sumnjiva bezgotovinska transakcija u iznosu od 103,5 miliona KM, a ta sredstva su po nalogu SIPA bila blokirana pet dana. Takođe, banke su prijavile 31 sumnjivog klijenta na pranje novca, a jedan od njih prijavljen je zbog sumnje na finansiranje terorističkih aktivnosti.

SIPA prijavljene transakcije “teške” 127 miliona KMBanke u Republici Srpskoj prijavile su prošle godine Finansijsko-obavještajnom odjeljenju Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) 48 transakcija sumnjivih na pranje novca, u ukupnom iznosu od 127 miliona KM, podaci su Agencije za bankarstvo RS.

Nije bilo sumnjivih transakcija za finansiranje terorističkih aktivnosti. U izvještaju Agencije precizira se da je prijavljena jedna sumnjiva bezgotovinska transakcija u iznosu od 103,5 miliona KM, a ta sredstva su po nalogu SIPA bila blokirana pet dana.

Takođe, banke su prijavile 31 sumnjivog klijenta na pranje novca, a jedan od njih prijavljen je zbog sumnje na finansiranje terorističkih aktivnosti.

Banke u RS su u 2018. godini prijavile ukupno 179.658 gotovinskih transakcija u vrijednosti od 3,998 milijardi KM, što predstavlja 0,46 odsto ukupno obavljenih transakcija u bankarskom sektoru Srpske, odnosno 6,64 odsto ukupne vrijednosti obavljenih transakcija.

Iz Agencije su najavili da će nastaviti praćenje platnog prometa i aktivnosti na sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma, te u tom smislu smatraju da je neophodno unapređivati saradnju s drugim nadležnim institucijama. Izvještaj ove agencije naći se pred poslanicima Narodne skupštine RS na narednoj sjednici.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik