Republika Srpska kupuje novi avion za 19 miliona KM

Bez autora
Sep 24 2019

Srpska će kupiti avion Cessna Citation CJ4, koji spada u kategoriju lakih aviona i koji može da preveze do 10 putnika na dužim letovima. Iako spada u kategoriju malih aviona korisnici putuju u relativnom komforu, navode iz Cessna-e. Kabina sadrži šest potpuno samostalnih sjedišta, kao i medijske priključke, WIFI mogućnost povezivanja i sistem upravljanja kabinom Rockwell Collins Venue. Avion posjeduje prostor za osvježavanje, izvlačeće stolove i dosta prostora za odlaganje, što ga čini komfornim. CJ4 je najbolji avion u seriji CJ aviona, sa većom brzinom i dometom od bilo kojeg drugog malog aviona. CJ4 ima maksimalni domet od 4.009 kilometara, što ga čini malim avionom najdužeg dometa.

Republika Srpska kupuje novi avion za 19 miliona KMSrpska će kupiti avion Cessna Citation CJ4, koji spada u kategoriju lakih aviona i koji može da preveze do 10 putnika na dužim letovima. Iako spada u kategoriju malih aviona korisnici putuju u relativnom komforu, navode iz Cessna-e.

Kabina sadrži šest potpuno samostalnih sjedišta, kao i medijske priključke, WIFI mogućnost povezivanja i sistem upravljanja kabinom Rockwell Collins Venue.

Avion posjeduje prostor za osvježavanje, izvlačeće stolove i dosta prostora za odlaganje, što ga čini komfornim.

CJ4 je najbolji avion u seriji CJ aviona, sa većom brzinom i dometom od bilo kojeg drugog malog aviona. CJ4 ima maksimalni domet od 4.009 kilometara, što ga čini malim avionom najdužeg dometa.

Vlast ovim avionom bez problema može da putuje na daleke destinacije, na primjer u Moskvu do koje su i trenutnim avionom letili zvaničnici, ali su se susretali s problemom ako bi morali da čekaju duže na slijetanje na aerodrom.

Cijena za novi CJ4 iznosi 9,41 miliona dolara, odnosno oko 16,2 miliona maraka. Kada se uračuna PDV, novi avion koštaće građane Srpske 18,9 miliona KM.

Nabavka aviona, koji je naručen u sivoj boji, kao što je i avion koji već posjeduje Srpska, trebala bi da bude realizovana u idućih mjesec dana. Avion u novembru stiže na banjalučki aerodrom, gdje mu je već rezervisan hangar.

S obzirom da avion stiže uskoro, trebalo bi da je Cessni već uplaćen depozit od 1,4 miliona dolara.

Helikopteri stižu u MUP i ERS

Direktor „Elektroprivrede Republike Srpske“ (ERS) Luka Petrović rekao je u petak da ERS preduzeće kupuje helikopter.

Istaknuto je da bi helikopter trebao da bude stacioniran u Trebinju, te da služi za prevoz pacijenata.

Helikopterski servis RS već posjeduje helikoptere kojima prevozi pacijente, a prošle godine kupljen je novi višenamjenski helikopter „augusta 119“, koji je plaćen 9,4 miliona KM.

Tada je navedeno da Helikopterski servis ima dva operativna helikoptera, a da je najnoviji star 30 godina.

Pored toga, i MUP kupuje tri nova helikoptera u vrijednosti od 42 miliona maraka bez PDV-a.

Jedan od helikoptera treba da bude sa medicinskim modulom, dok dva treba da budu sa dodatnom opremom za potrebe policije.

Srpska sve zaduženija

To što se Srpska svakodnevno zadužuje ne brine vlasti i ne sprečava kupovinu aviona i helikoptera.

Republika Srpska je do sada emitovala 35 emisija dugoročnih obveznica javnom ponudom u iznosu od 1,38 milijardi, a novac je korišten za izmirenje budžetskih rashoda. Za 7. oktobar najavljena je nova prodaja obveznica RS, sedma u ovoj godini, a planirani iznos emisije je 30 miliona KM.

Samo u ovoj godini RS planira da se na Banjalučkoj berzi zaduži ukupno za 311 miliona KM kroz 10 emisija obveznica i trezorskih zapisa. Pored toga, Srpska je nedavno zadužena kod Nove banke za 90 miliona KM na period od osam godina.

Odlukama o dugoročnom i kratkoročnom zaduženju RS u ovoj godini, koje je Narodna skupština RS usvojila, planirano je da se Srpska ukupno zaduži 591 milion KM.

Pored svega, srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da će Srbija pomoći Republiku Srpsku sa 25 miliona evra do kraja godine kako bi se održala likvidnost i sposobnost budžeta da izvrši sve svoje obaveze, piše Capital.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik