Kragujevac dobija Regionalni inovacioni startap centar

Bez autora
Sep 25 2019

Ministar bez portfelja zadužen za inovacije i tehnološki razvoj u Vladi Republike Srbije Nenad Popović uručio je Ugovor o dodeli sredstava za otvaranje Regionalnog inovacionog startap centra u Kragujevcu. On je na svečanosti u Gradskoj kući rekao da je Kragujevac po broju stanovnika najveći industrijski grad na Balkanu, a otvaranje Regionalnog inovacionog startap centra omogućiće ovom gradu da se razvija i inovaciono i digitalno. Ovaj grad u srcu Šumadije, koji ima odlične studente na Fakultetu inženjerskih nauka, pokazuje i najbolje rezultate u dualnom obrazovanju, pa mladi nakon završene škole imaju priliku da odmah počnu da rade, istakao je ministar. On je ukazao na to da u Kragujevcu postoje odlični inovacioni potencijali i nove startap kompanije, koje posluju ne samo na evropskom, već i na svetskom tržištu.

Kragujevac dobija Regionalni inovacioni startap centarMinistar bez portfelja zadužen za inovacije i tehnološki razvoj u Vladi Republike Srbije Nenad Popović uručio je danas Ugovor o dodeli sredstava za otvaranje Regionalnog inovacionog startap centra u Kragujevcu.

Popović je na svečanosti u Gradskoj kući rekao da je Kragujevac po broju stanovnika najveći industrijski grad na Balkanu, a otvaranje Regionalnog inovacionog startap centra omogućiće ovom gradu da se razvija i inovaciono i digitalno.

Ovaj grad u srcu Šumadije, koji ima odlične studente na Fakultetu inženjerskih nauka, pokazuje i najbolje rezultate u dualnom obrazovanju, pa mladi nakon završene škole imaju priliku da odmah počnu da rade, istakao je ministar.

On je ukazao na to da u Kragujevcu postoje odlični inovacioni potencijali i nove startap kompanije, koje posluju ne samo na evropskom, već i na svetskom tržištu.

Prema njegovim rečima, Vlada Srbije u velikoj meri unapređuje Kragujevac i kroz pozicioniranje novog Data centra koji pripada javnom sektoru.

Pored toga, i privatne inicijative, kao što su "Majnd park" i kompanija "Simens", pružaju veliki potencijal za to da startap i inovacione kompanije iz Šumadijskog okruga rade za njih, naveo je Popović.

On je objasnio da će svi inovacioni startap centri u Srbiji biti umreženi u jedan sistem, što će omogućiti razmenu iskustava i znanja u oblasti novih tehnologija, IT sektoru, digitalizaciji i inovacijama.

Popović je podsetio na to da je, zahvaljujući našim inženjerima, Srbija lider u inovacijama i tehnologijama u ovom delu Evrope.

Znanje naših inženjera je veoma cenjeno u svetu i velike kompanije, poput "Gugla", upravo žele saradnju sa malim startap kompanijama koje niču u inovacionim centrima, kao što će biti ovaj u Kragujevcu, zaključio je ministar.

U okviru Programa podrške otvaranju regionalnih inovacionih startap centara, koji sprovodi Kabinet ministra za inovacije i tehnološki razvoj, prošle nedelje dodeljena su sredstva za otvaranje takvih centara u Užicu, Priboju i Arilju.

Ranije ove godine regionalni inovacioni startap centri otvoreni su u Valjevu, Pirotu, Kruševcu, Gornjem Milanovcu, Zrenjaninu i Čačku.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik