Potraga za naftom u FBiH uzaludan posao?

Bez autora
Sep 29 2019

Vlada Federacije BiH objaviće u oktobru međunarodni javni poziv za dodjelu koncesije za istraživanje i eksploataciju nafte i plina u Federaciji BiH. Međutim, prema ocjeni pojedinih stručnjaka, to bi mogao biti uzaludan posao.Naime, Sejfudin Vrabac, profesor na Rudarsko-geološko-građevinskom fakultetu u Tuzli, kaže kako je svu dokumentaciju u vezi sa istraživanjem nafte u Federaciji ranije istraživala poznata kompanija "Shell", lider u svijetu za istaživanje i eksploataciju nafte, i na kraju odustala od daljih aktivnosti. To je najbolji znak da su male šanse da se nađu neka ležišta koja bi bila u dovoljnoj mjeri dobra da bi se mogla vršiti eksploatacija, kaže Vrabac.

Potraga za naftom u FBiH uzaludan posao?Vlada Federacije BiH objaviće u oktobru međunarodni javni poziv za dodjelu koncesije za istraživanje i eksploataciju nafte i plina u Federaciji BiH. Međutim, prema ocjeni pojedinih stručnjaka, to bi mogao biti uzaludan posao.

Naime, Sejfudin Vrabac, profesor na Rudarsko-geološko-građevinskom fakultetu u Tuzli, kaže za "Nezavisne" kako je svu dokumentaciju u vezi sa istraživanjem nafte u Federaciji ranije istraživala poznata kompanija "Shell", lider u svijetu za istaživanje i eksploataciju nafte, i na kraju odustala od daljih aktivnosti.

"To je najbolji znak da su male šanse da se nađu neka ležišta koja bi bila u dovoljnoj mjeri dobra da bi se mogla vršiti eksploatacija", kaže Vrabac.

Prema njegovim riječima, geološka građa Bosne i Hercegovine je veoma složena, a istorija je bila takva da je bilo dosta prekida u sedimentaciji, gdje je ono što je stvarano milionima godina erodirano.

"Ne treba gajiti iluzije i očekivati spektakularne rezultate, ali treba istraživati, jer je na ovom prostoru bilo vrlo malo bušotina, oko 50. Primjera radi, na području Srbije i Hrvatske je do sada bilo preko 1.000 bušotina u potencijalnom prostoru", zaključio je Vrabac.

Inače, iz Vlade Federacije BiH u petak je saopšteno kako je tenderska dokumentacija za objavljivanje javnog poziva za dodjelu koncesije završena u roku, a postupak javnog nadmetanja za dodjelu ove koncesije će biti sproveden za četiri bloka na prostorima Panonskog bazena i Dinarida.

Blokovi su ukupne površine 4.951 kvadratni kilometar, od kojih dva obuhvataju prostor Posavskog kantona, tačnije područje Odžaka, Orašja i Domaljevca, dok treći blok obuhvata sjeverni dio Tuzlanskog kantona.

Posljednji blok za istraživanje obuhvata prostor Hercegovačko-neretvanskog i Zapadnohercegovačkog kantona.

Iz nadležnog ministarstva podsjećaju da su aktivnosti na realizaciji projekta istraživanja nafte i plina započete odlukom Vlade FBiH 2011. godine, kada je ovaj projekt proglašen od posebnog interesa za Federaciju BiH, a nakon čega je resorno ministarstvo pripremilo osnovne zakonske uslove za nastavak istraživanja.

Federalna vlada je donijela i odluku o angažovanju stručne konsultantske kompanije za pomoć u realizaciji ovog projekta pa je 2018. postupkom javne nabavke izabrana konsultantska kompanija "IHS Global Ltd" iz Londona kao stručni konsultant koji će pružiti usluge Vladi u izradi tenderske dokumentacije, promociji projekta i sprovođenju javnog nadmetanja za dodjelu koncesije.

Preuzimanjem tenderske dokumentacije, naftne kompanije će imati rok od pola godine za pripremu i dostavljanje ponuda Federalnom ministarstvu energije, rudarstva i industrije, a pregled i ocjenu dostavljenih ponuda vršiće komisija koju će imenovati Vlada FBiH, uz asistenciju konsultanta (IHS).

"Nakon završenih pregovora i pripremljenog prijedloga ugovora stručna komisija će Vladi FBiH dostaviti izvještaj na osnovu kojeg će Vlada FBiH pripremiti i  utvrditi prijedlog odluke o dodjeli koncesije s prijedlogom ugovora o njenoj dodjeli. Ovako utvrđeni prijedlog odluke biće dostavljen Parlamentu FBiH na usvajanje, koji bi odlukom trebalo da ovlasti federalnog premijera da potpiše ugovor o dodjeli koncesije", navodi se u saopštenju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik