Rod voća u mnogim voćnjacima iznad prosjeka

Bez autora
Oct 02 2019

U Republici Srpskoj ova sezona za voćare bila je dobra i sa boljim kvalitetom voća od prethodne godine, iako je tokom godine bilo dosta perioda sa lošim vremenskim uslovima, istakao je danas načelnik Odjeljenja za biljnu proizvodnju u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva u vodoprivrede Republike Srpske Saša Lalić. Lalić je sa direktorom Uprave ze zaštitu bilja BiH Goranom Perkovićem posjetio voćnjake Mladena Đurđevića u Kijevcima i kompanije "Agroipeks" Nikole Vukelića u Jablanici na području Gradiške, radi kontrole ispunjavanja obaveza ovih proizvođači koji izvoze na rusko i ostala strana tržišta. On je rekao da je resorno ministarstvo i ove godine za voćare obezbijedilo podsticaje za podizanje zasada, postavljenje protivgradne mreže i kupovinu boks-paleta, te premije za proizvedeno i prodato voće.

Rod voća u mnogim voćnjacima iznad prosjekaU Republici Srpskoj ova sezona za voćare bila je dobra i sa boljim kvalitetom voća od prethodne godine, iako je tokom godine bilo dosta perioda sa lošim vremenskim uslovima, istakao je danas načelnik Odjeljenja za biljnu proizvodnju u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva u vodoprivrede Republike Srpske Saša Lalić.

Lalić je danas sa direktorom Uprave ze zaštitu bilja BiH Goranom Perkovićem posjetio voćnjake Mladena Đurđevića u Kijevcima i kompanije "Agroipeks" Nikole Vukelića u Jablanici na području Gradiške, radi kontrole ispunjavanja obaveza ovih proizvođači koji izvoze na rusko i ostala strana tržišta.

On je rekao da je resorno ministarstvo i ove godine za voćare obezbijedilo podsticaje za podizanje zasada, postavljenje protivgradne mreže i kupovinu boks-paleta, te premije za proizvedeno i prodato voće.

"Ove godine data je i podrška za kupovinu poljoprivredne mehanizacije, koja je odobrena za sve poljoprivrednke koji su podnijeli zahtjeve", dodao je Lalić.

On je naveo da Republika Srpska godišnje, na oko 3.000 hektara zasada, proizvodi od 120.000 do 130.000 tona jabuke, te da je za proizvođače veoma važno tržište Ruske Federacije na koje je prošle godine izvezeno oko 23.000 tona voća.

Lalić je naveo da u Republici Srpskoj ima osam registrovanih izvoznika i oko 80 proizvođača koji izvoze voće na rusko tržiše, te da je cilj da se obezbijedi izvoz i na druga tržišta susjednih zemalja i Evrope.

Perkovića je istakao da su zabrane izvoza voća na tržište Ruske Federacije bile veoma štetne za domaće voćare, te da je, u dogovoru sa ruskom fitosanitarnom službom, odlučeno da se ove godine uradi detaljan popis količina proizvedenih jabuka koje su spremne za izvoz u Rusiju.

"Osnovni cilj je da se izvši preliminarna procjena ovogodišnjeg roda jabuke u Republici Srpskoj i BiH. Na terenu smo se uvjerili da ove godine imamo voćnjake sa rekordnim rodom jabuka, ali i onih koji imaju niži prinos od prosječnog. Evidentno je da je kvalitet voća ove godine mnogo bolji nego lani", naveo je Perković.

On je dodao da su danas u posjetu voćarima na području Gradiške trebalo da dođu i predstavnici Ambasada Ruske Federacije BiH, ali da nisu bili u mogućnosti zbog ranije preuzetih obaveza.

Perković je za petak, 4. oktobar, najavio sastanak sa predstavnicima ruske Ambasade u Upravi za zaštitu zdravlja BiH, gdje će se razgovarati o izvozu voća u Rusiju.

On je zaključio da voćari, koje su danas posjetili, ispunjavaju sve uslove za izvoz jabuka na rusko tržište.

Proizvođač voća iz Kijevaca Mladen Đurđević rekao je da se voćarstvom bavi 19 godina, da trenutno pod zasadom ima 12 hektara jabuke i da planira da proširi proizvodnju na još tri hektara.

"Ove godine rod je dobar, projejk je oko 65 tona po hekataru, očekujemo da će biti ukupno oko 750 tona jabuke", naveo je Đurđević.

Đurđević je dodao da za plasman jabuke ima obezbijeđeno domaće tržište, te da su u pregovorima sa Rusima da bi izašli na njihovo tržište.

Vlasnik kompanije "Agroipeks" Nikola Vukelić iz Jablanice rekao je da je preduzeće prije stečaja imalo pod zasadom 150 hekatara, a da je od preuzimanja zasađeno novih 350 hetara, za period od 12 godina.

On je naveo da se oko 70 odsto roda plasira na rusko tržište, a da se ostalih 30 odsto plasira na evropsko i domaće tržište.

"Osnovni problem je radna snaga i svake godine imamo sve manje berača, bojimo se da će nam rod ostati na grani", dodao je Vukelić.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik