Upis u katastar: Mora brže do uknjižbe

Bez autora
Oct 06 2019

Sve službe za katastar nepokretnosti, kao i javni beležnici, dobili su nalog od rukovodstva Republičkog geodetskog zavoda da ne prave problem kupcima stanova u novogradnji kod kojih se ne poklapaju površine stanova u izgradnji i nakon izgradnje.To se odnosi na nekretnine za koje su kupoprodajni ugovori sklopljeni pre završetka gradnje, a kod kojih je pre useljenja došlo do izmena površine stambenog objekta. U RGZ ističu da je ovaj raskorak služio kao prostor za korupciju, jer su službenici zahtevali dodatne procedure i kupce stanova su izlagali dodatnim troškovima. Obično su tražili zaključivanje aneksa ili pokretanje novih postupaka, što je odlagalo upis prava svojine.

Upis u katastar: Mora brže do uknjižbeSve službe za katastar nepokretnosti, kao i javni beležnici, dobili su nalog od rukovodstva Republičkog geodetskog zavoda da ne prave problem kupcima stanova u novogradnji kod kojih se ne poklapaju površine stanova u izgradnji i nakon izgradnje.

To se odnosi na nekretnine za koje su kupoprodajni ugovori sklopljeni pre završetka gradnje, a kod kojih je pre useljenja došlo do izmena površine stambenog objekta.

U RGZ ističu da je ovaj raskorak služio kao prostor za korupciju, jer su službenici zahtevali dodatne procedure i kupce stanova su izlagali dodatnim troškovima. Obično su tražili zaključivanje aneksa ili pokretanje novih postupaka, što je odlagalo upis prava svojine.

- Takvi zahtevi su stizali od pojedinih službi za katastar nepokretnosti, ali i od javnih beležnika i drugih aktera u lancu upisa prava - objašnjavaju u RGZ. - Stvarao se znatan koruptivni potencijal i postupalo u suprotnosti sa ciljem reformskog Zakona o postupku upisa u katastar nepokretnosti i vodova. Zadatak registra je da se stanove uknjiži kad god su ispunjeni zakonski uslovi, a ne da istrajavanjem na nepotrebnim formalnostima služi kao povod za ostvarivanje raznih interesa pojedinaca koji nisu u vezi sa upisom prava u katastar.

Republički geodetski zavod je svim svojim nadležnim unutrašnjim jedinicama uputio raspis za pojednostavljenje procedure. U njemu se navodi da neslaganje površina ne predstavlja smetnju za upis prava svojine. Uknjižba se obavlja sa površinom iz elaborata geodetskih radova, koji se dostavlja uz upotrebnu dozvolu.

Razlika

- Stan bude prodat znatno pre izdavanja upotrebne dozvole - navode u RGZ. - A zbog redovnih i dozvoljenih odstupanja u skladu sa tehničkim standardima u gradnji, dolazi do toga da se površina stana označena u ugovoru, odnosno projektovana površina, razlikuje od izgrađene površine tog istog stana u upotrebnoj dozvoli koja je osnov za konačan upis prava svojine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik