Ekonomisti očekuju recesiju u Americi naredne godine

Bez autora
Oct 07 2019

Američki ekonomisti smatraju da će trgovinski rat predsednika Trampa sa Kinom doprineti drastičnom usporavanju ekonomskog rasta SAD u ovoj i narednoj godini. To je pojačalo strah od pada u recesiju već krajem iduće godine. Najnovija anketa Nacionalne asocijacije za poslovnu ekonomiju, u kojoj je učestvovao 51 ispitanik iz američkog privrednog života, pokazala je da se očekuje usporavanje rasta BDP-a SAD na 2,3 odsto u ovoj godini sa 2,9 procenata iz 2018. Nova projekcija značajno je lošija u odnosu na procenu rasta od 2,6 odsto za 2019. godinu koju je NABE izneo u junu. Za 2020. godinu, prognostičari očekuju da će rast BDP-a usporiti na 1,8 odsto.

Ekonomisti očekuju recesiju u Americi naredne godineAmerički ekonomisti smatraju da će trgovinski rat predsednika Trampa sa Kinom doprineti drastičnom usporavanju ekonomskog rasta SAD u ovoj i narednoj godini. To je pojačalo strah od pada u recesiju već krajem iduće godine.

Najnovija anketa Nacionalne asocijacije za poslovnu ekonomiju (NABE), u kojoj je učestvovao 51 ispitanik iz američkog privrednog života, pokazala je da se očekuje usporavanje rasta BDP-a SAD na 2,3 odsto u ovoj godini sa 2,9 procenata iz 2018, prenosi AP.

Nova projekcija značajno je lošija u odnosu na procenu rasta od 2,6 odsto za 2019. godinu koju je NABE izneo u junu. Za 2020. godinu, prognostičari očekuju da će rast BDP-a usporiti na 1,8 odsto.

Poručuju, međutim, da su male šanse za recesiju u narednih 12 meseci, ali predviđaju povećanje rizika do kraja naredne godine.

Gregori Dako, glavni ekonomista "Oksford ekonomiksa", kaže da su prognostičari NABE-a postali pesimističniji tokom leta, budući da je 80 odsto ispitanika izglede po perspektive rasta sada okarakterisalo kao negativne.

"Uspon protekcionizma, kontinuirana neizvesnost trgovinske politike i sporiji globalni rast, smatraju se ključnim rizicima“, rekao je Dako.

Trgovinski sukobi doživljavaju se kao glavna opasnost, budući da ih je tako identifikovalo 53 odsto ispitanika, dok 12 odsto ekonomista kao najveću pretnju vidi slabiji globalni rast.

Prognozeri procenjuju da postoji samo sedam odsto verovatnoće da će recesija početi ove godine, 24 odsto očekuje izbijanje recesije do sredine 2020. godine, a 47 odsto do kraja 2020. godine. Istovremeno, verovatnoća za izbijanje recesije do sredine 2021. godine iznosi čak 69 odsto.

Da bi izbegla ekonomsku recesiju, američke Federalne rezerve (FED) snizile su dva puta ove godine referentnu kamatnu stopu. Među ekonomistima NABE-a, oko polovine njih ne očekuje novo smanjenje kamate u ovoj godini, dok 43 odsto predviđa barem još jedno rezanje.

Oko 69 odsto ekonomista očekuje da će FED smanjiti referentnu stopu do kraja 2020. godine u odnosu na nivo na kom je sada. NABE je profesionalna organizacija koja okuplja 2.800 članova angažovanih u oblasti ekonomije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik