Na dvije dionice autoputa Sarajevo-Beograd biće 63 mosta

Bez autora
Oct 13 2019

Dvije dionice buduće autoputa koja će povezivati Beograd, Banjaluku i Sarajevo, prema projektu Saobraćajnog instituta CIP, imaće 63 mosta, 13 nadvožnjaka i 22 tunela. Saobraćajni institut CIP izradio je cjelokupnu projektnu dokumentaciju za dvije dionice autoputa Sarajevo-Beograd, i to Kuzmin-Sremska Rača s mostom preko Save dužine 18 kilometara i Požega-Kotroman dužine 61 kilometar. Na obje dionice planirana su ukupno 63 mosta zbirne dužine 14,5 kilometara. S glavnim izvođačem radova, turskom kompanijom Tasdžapi 8. oktobra dogovoreno je da će ta kompanija direktno ugovoriti s CIP-om kompletnu projektnu dokumentaciju i za dijelove autoputa kroz Bosnu i Hercegovinu

Na dvije dionice autoputa Sarajevo-Beograd biće 63 mostaDvije dionice buduće autoputa koja će povezivati Beograd, Banjaluku i Sarajevo, prema projektu Saobraćajnog instituta CIP, imaće 63 mosta, 13 nadvožnjaka i 22 tunela.

Saobraćajni institut CIP izradio je cjelokupnu projektnu dokumentaciju za dvije dionice autoputa Sarajevo-Beograd, i to Kuzmin-Sremska Rača s mostom preko Save dužine 18 kilometara i Požega-Kotroman dužine 61 kilometar.

Na obje dionice planirana su ukupno 63 mosta zbirne dužine 14,5 kilometara, javlja Tanjug.

S glavnim izvođačem radova, turskom kompanijom Tasdžapi 8. oktobra dogovoreno je da će ta kompanija direktno ugovoriti s CIP-om kompletnu projektnu dokumentaciju i za dijelove autoputa kroz Bosnu i Hercegovinu.

Na dionici Požega-Kotroman biće izgrađena i 22 tunela čija je ukupna dužina 12,7 kilometara, a svaki će imati po dvije cijevi – jednu za svaki smjer vožnje, kao i 13 nadvožnjaka u zbiru dugačkih više od 1,5 kilometara, a projektna brzina za ovu dionicu je 100 kilometara na sat.

Od Kuzmina do Sremske Rače biće i tridesetak malih mostova preko meliracionih kanala, čija će ukupna dužina biti 500 metara, a dozvoljena brzina vozila je, prema projektu, do 130 kilometara na sat.

Za tu dionicu projektovana je i izgradnja zajedničkog savremenog graničnog prelaza na srbijanskoj strani s kompletnom infrastrukturom.

Gradnja autoputa službeno je počela krajem avgusta na dionici Sremska Rača-Kuzmin, a rok izgradnje je dvije i po godine.

Ukupna vrijednost izgradnje obje dionice na teritoriju Srbije je oko 1,05 milijardi evra.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik