BiH ima 5.215 pouzdanih kompanija

Bez autora
Oct 15 2019

Projekt Pouzdanost 2019. koji će se ove godine, tačnije 27. novembra, po peti put održati u Sarajevu za cilj ima skrenuti pažnju javnosti sa teških tema, te poslati poruku poslovnoj zajednici koliko je važno biti dio ove priče i raditi na tome da kompanije u BiH ispune uvjete i standarde da budu pouzdane.Za međunarodne trendove svakako je poželjno pouzdano i sigurno poslovanje, a mi smo dio međunarodne trgovinske veze koja ide i kroz BiH, poručio je na konferenciji za medije održanoj u utorak u Sarajevu Ahmet Egrlić, dopredsjednik VTK BiH najavljujući ovogodišnju konferenciju na kojoj će najuspješnijim biti uručena priznanja.

BiH ima 5.215 pouzdanih kompanijaProjekt Pouzdanost 2019. koji će se ove godine, tačnije 27. novembra, po peti put održati u Sarajevu za cilj ima skrenuti pažnju javnosti sa teških tema, te poslati poruku poslovnoj zajednici koliko je važno biti dio ove priče i raditi na tome da kompanije u BiH ispune uvjete i standarde da budu pouzdane.

- Za međunarodne trendove svakako je poželjno pouzdano i sigurno poslovanje, a mi smo dio međunarodne trgovinske veze koja ide i kroz BiH, poručio je na konferenciji za medije održanoj u utorak u Sarajevu Ahmet Egrlić, dopredsjednik VTK BiH najavljujući ovogodišnju konferenciju na kojoj će najuspješnijim biti uručena priznanja.

Od 33.097 kompanija iz BiH koliko ih je u 2018. predalo završne finansijske izvještaje nadležnim institucijama, samo njih 5.215 zadovoljilo je međunarodno priznate kriterije i zaslužilo status bonitetne pouzdanosti.

- Promocija uspjeha naših firmi, kako u zemlji tako i u inostranstvu, od izuzetnog je značaja. Posebno onda kada govorimo o pozitivnom trendu. Kompanije koje posluju odgovorno, kvalitetno i natprosječno ostvarile su u protekloj godini prihod od 17.388.430.122 KM, njihova dobit iznosila je 2.037.814.125 KM, izvoz je bio u vrijednosti 3.284.595.770 KM, a ukupno zapošljavaju 116.383 osobe. Ovu su podaci vrijedni spomena i priznanja, kazao je Egrlić.

Rezultati poslovanja kompanija analizirani su kroz pokazatelje iz različitih grupa - likvidnost, solventnost, profitabilnost, a obuhvaćeni su rezultati poslovanja i očekivani trendovi.

Direktorica projekta Alena Ahmetspahić-Fočo kazala je da će Poslovne novine u saradnji sa LRC-om na petoj po redu konferenciji Pouzdanost imati zanimljive goste i predavače, uspješne ljude iz svijeta biznisa poznate u BiH i regionu.

Suorganizatori konferencije su Bosna Bank International i njen BBI VIP Business Club. Direktorica Sektora za poslovanje s pravnim licima BBI banke Edina Hasečić kazala je da svoje poslovanje temelje na etičkim principima i partnerskim odnosima s klijentima, pa ih stoga raduje da mogu podržati bh. bonitetno pouzdane kompanije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik