Nabavka dvjesta junica za kooperante Mljekare "Pađeni"

Bez autora
Oct 15 2019

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske subvencionisaće nabavku 200 junica na području istočne Hercegovine, u mjestima gdje Mljekara "Pađeni" iz Bileće otkupljuje mlijeko, kako bi se zadovoljila sve veća potražnja za proizvodima ove mljekare. Ovo je dogovoreno nakon posjete resornog ministra Borisa Pašalića Bileći i pogonima Mljekare "Pađeni", koja je u istočnoj Hercegovini najveći proizvođač mlijeka i mliječnih proizvoda i otkupom pokriva hercegovačku, ali i romanijsku oblast. Dogovoreno je da Ministarstvo poljoprivrede za nabavku junica donira polovinu potrebnih sredstava, a polovina će biti obezbijeđena otkupom mlijeka, što je prihvaćeno kao najoptimalnije rješenje za napredak ove privredne grane, koja je u Bileći trenutno najrazvijenija.

Nabavka dvjesta junica za kooperante Mljekare "Pađeni"Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske subvencionisaće nabavku 200 junica na području istočne Hercegovine, u mjestima gdje Mljekara "Pađeni" iz Bileće otkupljuje mlijeko, kako bi se zadovoljila sve veća potražnja za proizvodima ove mljekare.

Ovo je dogovoreno nakon posjete resornog ministra Borisa Pašalića Bileći i pogonima Mljekare "Pađeni", koja je u istočnoj Hercegovini najveći proizvođač mlijeka i mliječnih proizvoda i otkupom pokriva hercegovačku, ali i romanijsku oblast.

Dogovoreno je da Ministarstvo poljoprivrede za nabavku junica donira polovinu potrebnih sredstava, a polovina će biti obezbijeđena otkupom mlijeka, što je prihvaćeno kao najoptimalnije rješenje za napredak ove privredne grane, koja je u Bileći trenutno najrazvijenija.

"Vjerovatno ćemo na proljeće da počnemo sa realizacijom tih mjera, čime ćemo povećati broj muznih krava na ovom području, a time će se povećati i sirovina za pravljenje ostalih mliječnih proizvoda, odnosno mlijeko koje ova mljekara otkupljuje i plasira, ne samo na domaćem tržištu i okruženju, nego i u skandinavskim zemljama", istakao je Pašalić, naglasivši da će ovo biti velika podrška poljoprivrednim proizvođačima.

On je napomenuo da, i pored odluke o smanjenju premija sa 30 na 25 feninga po litru, proizvodnja nije pala te da će u ovoj godini biti otkupljeno oko 120 miliona litara mlijeka, što je, kako kaže, oko tri do četiri miliona više nego prošle godine i oko 10 miliona više nego pretprošle godine.

Vlasnik mljekare "Pađeni" iz Bileće Nenad Vukoje istakao je da je ovaj dogovor obradovao i njega i sve njegove kooperante, objasnivši da je naročita povoljnost što proizvođači mlijeka neće morati izdvajati novac za nova muzna grla.

"Ono što je povoljno jeste i činjenica da će proizvođač mlijeka dio svoga učešća moći da plati kroz otkup mlijeka mljekari, što će svakako povećati proizvodnju, a otkup im je obezbijeđen", rekao je Vukoje.

On je dodao da mljekara ima tenziju rasta od 20 odsto svake godine, te da će, u skladu s tim, i njihovi kooperanti morati proizvesti 20 odsto mlijeka više.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik