Znatno povećan broj POS uređaja kod trgovaca

Bez autora
Oct 16 2019

Posle manje od godinu dana primene Zakona o međubankarskim naknadama i posebnim pravilima poslovanja kod platnih transakcija na osnovu platnih kartica, podaci ukazuju na veoma pozitivne trendove u pogledu daljeg razvoja i povećanja efikasnosti bezgotovinskih plaćanja u Srbiji.Ograničenje međubankarskih naknada, koje predstavljaju bitnu komponentu ukupnog troška trgovca za prihvatanje platnih transakcija – trgovačke naknade, omogućilo je trgovcima da postavljanjem novih POS terminala pod povoljnijim uslovima privuku nove potrošače i bolje se pozicioniraju na tržištu. Podaci pokazuju značajne rezultate u vezi s projektovanim ciljevima

Znatno povećan broj POS uređaja kod trgovacaPosle manje od godinu dana primene Zakona o međubankarskim naknadama i posebnim pravilima poslovanja kod platnih transakcija na osnovu platnih kartica, podaci ukazuju na veoma pozitivne trendove u pogledu daljeg razvoja i povećanja efikasnosti bezgotovinskih plaćanja u Srbiji.

Ograničenje međubankarskih naknada, koje predstavljaju bitnu komponentu ukupnog troška trgovca za prihvatanje platnih transakcija – trgovačke naknade, omogućilo je trgovcima da postavljanjem novih POS terminala pod povoljnijim uslovima privuku nove potrošače i bolje se pozicioniraju na tržištu. Podaci pokazuju značajne rezultate u vezi s projektovanim ciljevima.

Na kraju drugog tromesečja 2018. godine (dakle, pre stupanja Zakona na snagu), u našoj zemlji bilo je 79.486 POS terminala, a na kraju drugog tromesečja 2019. 89.367, što predstavlja rast od 12,4%. Poređenja radi, u periodu od 2007. do 2017. godine broj terminala rastao je u proseku oko 2,5% godišnje. Snižavanje trgovačkih naknada za kupovinu preko interneta uticalo je na širenje internet prihvatne mreže. Naime, na kraju drugog tromesečja 2018. godine broj virtuelnih prodajnih mesta bio je 681, dok je na kraju drugog tromesečja 2019. njihov broj 989, što predstavlja rast od 45%.

Nakon što je Zakon stupio na snagu u decembru 2018. godine, broj transakcija na prodajnim mestima u prvom polugodištu 2019. u odnosu na isti period 2018. povećan je za 21,5%, a promet za 22,1%, što potvrđuje procenu Narodne banke Srbije da će se povećati broj transakcija na prodajnim mestima usled ograničenja međubankarskih naknada i smanjenja troškova na strani prihvatanja, iako su pojedini relevantni subjekti očekivali potpuno suprotan trend. Ovi podaci ukazuju na to da se broj i vrednost transakcija povećavaju u većem procentualnom iznosu nego prethodnih godina – od 2007. do 2017. godine broj transakcija na POS terminalima i na internetu prosečno je godišnje rastao za 16,34%, a promet za 14,32%.

Narodna banka Srbije će od bankarskog sektora i dalje prikupljati podatke koji se odnose na poslovanje s platnim karticama i analizirati efekte primene Zakona.

Podsećamo na to da je Narodna banka Srbije inicirala donošenje ovog zakona s ciljem da se uredi tržište platnih kartica, ograniči sistemski rizik u kartičnom poslovanju, poveća transparentnost i konkurentnost na tržištu, kao i da se smanje troškovi prihvatanja platnih kartica i posledično poveća broj bezgotovinskih transakcija i broj prihvatnih mesta na kojima je moguće plaćanje karticama.

Narodna banka Srbije će nastaviti da sprovodi aktivnosti usmerene na snižavanje trgovačkih provizija radi podsticanja bezgotovinskih plaćanja u ulozi katalizatora promena u platnim sistemima.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik