"Er Srbija" kupuje ruski "Suhoj Superdžet 100"

Bez autora
Oct 20 2019

Srpska aviokompanija "Er Srbija" pregovara s ruskom civilnom aviokompanijom "Suhoj" o kupovini aviona "Suhoj Superdžet 100", izjavio je visoki zvaničnik ruske vlade Sergej Prihotko. Sergej Prihotko je, uoči današnje posete Srbiji premijera Dmitrija Medvedeva, novinarima u Moskvi rekao da se razgovara i o formiranju centra za remont aviona SSJ 100 na beogradskom aerodromu, kao i o kupovini letelica MS-21, koja je u pripremnoj fazi. Prihotko je istakao da je Rusija spremna i da bude partner Srbiji u izgradnji nuklearne elektrane, ako se ona odluči da pokrene nuklearni energetski program.

"Er Srbija" kupuje ruski "Suhoj Superdžet 100"Srpska aviokompanija "Er Srbija" pregovara s ruskom civilnom aviokompanijom "Suhoj" o kupovini aviona "Suhoj Superdžet 100", izjavio je visoki zvaničnik ruske vlade Sergej Prihotko.

Sergej Prihotko je, uoči današnje posete Srbiji premijera Dmitrija Medvedeva, novinarima u Moskvi rekao da se razgovara i o formiranju centra za remont aviona SSJ 100 na beogradskom aerodromu, kao i o kupovini letelica MS-21, koja je u pripremnoj fazi, prenosi Tas.

Prihotko je istakao da je Rusija spremna i da bude partner Srbiji u izgradnji nuklearne elektrane, ako se ona odluči da pokrene nuklearni energetski program.

Dodao je da je Rusija spremna i da učestvuje izgradnji Centra za nuklearnu energiju, tehnologiju i inovacije, o čemu vlade dve zemlje pripremaju sporazum.

"Sporazum Srbije i Evroazijske ekonomske unije ne ugrožava EU"

Prihotko je izjavio da uspostavljanje zone slobodne trgovine između Evroazijske ekonomske unije (EAEU) i Srbije, o čemu će ugovor biti potpisan 25. oktobra u Moskvi, ne ugrožava interese Evropske unije.

"Sporazum o zoni slobodne trgovine između EAEU i Srbije ne ugrožava interese trećih strana, uključujući članice EU. Prema zvaničnim dokumentima EU, zemlje kandidati za članstvo mogu da imaju specijalne trgovinske odnose s drugim zemljama sve dok ne postanu članice EU", rekao je Prihotko.

Kako prenosi Tas, Prihotko je naveo da je što se tiče odnosa Srbije sa EU, za Rusiju važno da njeno približavanje članstvu u EU neće dovesti do smanjenja rusko-srpske saradnje.

Članice EAEU su članice nekadašnjeg Sovjetskog Saveza - Rusija, Belorusija, Jermenija, Kazahstan i Kirgistan.

EAEU takođe ima posebne ugovore o saradnji s Vijetnamom, Iranom i Kinom.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik