Pod "Deltinom" kapom 57 firmi

Bez autora
Oct 20 2019

Najviše "ćerki" firmi među srpskim grupacijama ima "Delta holding" - čak 57, od kojih 17 radi u inostranstvu. Godišnji izveštaj Agencije za privredne registre o poslovanju ekonomskih celina otkriva da je IM "Matijević" druga prema broju povezanih pravnih lica, jer okuplja 43 privredna društva.Među njima je i jedno koje posluje u Hrvatskoj. Analizirano je ukupno 667 ekonomskih celina, što znači da ih je u 2018. godini bilo 17 više nego godinu pre. Treća po veličini je grupa "Koefik" u kojoj je okupljeno 36 pravnih lica, a 15 ih posluje van Srbije. Sledi "MK grupa", pod čijim okriljem radi 32 preduzeća, "Mek Ken grupa" sa jednim manje, "MZP Agrar" koja broji 28 "ćerki", "MK grupa" sa 27...

Pod "Deltinom" kapom 57 firmiNajviše "ćerki" firmi među srpskim grupacijama ima "Delta holding" - čak 57, od kojih 17 radi u inostranstvu. Godišnji izveštaj Agencije za privredne registre (APR) o poslovanju ekonomskih celina otkriva da je IM "Matijević" druga prema broju povezanih pravnih lica, jer okuplja 43 privredna društva.

Među njima je i jedno koje posluje u Hrvatskoj. Analizirano je ukupno 667 ekonomskih celina, što znači da ih je u 2018. godini bilo 17 više nego godinu pre.

Treća po veličini je grupa "Koefik" u kojoj je okupljeno 36 pravnih lica, a 15 ih posluje van Srbije. Sledi "MK grupa", pod čijim okriljem radi 32 preduzeća, "Mek Ken grupa" sa jednim manje, "MZP Agrar" koja broji 28 "ćerki", "MK grupa" sa 27...

- Matična privredna društva imala su kontrolu nad 1.995 zavisnih i pridruženih pravnih lica - stoji u saopštenju APR.

- Broj pravnih lica obuhvaćen konsolidacijom povećan je u odnosu na prethodnu godinu, s tim da je broj ekonomskih celina veći za 17, a broj zavisnih i pridruženih pravnih lica za 30. Povećan je i broj zaposlenih u ekonomskim celinama, budući da su one zapošljavale 9.709 radnika više, odnosno ukupno 310.869 radnika.

Analiza pokazuje da su, gledano objedinjeno, ekonomske celine prihodovale četiri odsto više novca, ali su im rashodi porasli za 6,4 odsto. Tako je profit bio znatno manji nego prethodne godine.

- Ekonomske celine su na ukupnom nivou poslovale profitabilno, ostvarivši pozitivan neto rezultat od 144,8 milijardi dinara, koji je manji za 31 odsto u odnosu na prethodnu godinu - navodi APR.

- Neto dobitak su iskazale 544 ekonomske celine u kojima je bilo 1.670 zavisnih i povezanih pravnih lica, a neto gubitak 123 celine, koje su obuhvatale 325 zavisnih i povezanih pravnih lica.

Rekorderi

Najveće poslovne prihode među 667 ekonomskih celina imao je NIS. Oni su prvi i po neto dobitku. Najveći neto gubitak za 2018. iskazala je PKB korporacija, dok najveće nagomilane gubitke ima "Elektroprivreda Srbije". EPS ima najvredniju poslovnu imovinu i najvredniji kapital.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik