Preduzeća nameštala javne nabavke, kažnjena novčano

Bez autora
Oct 20 2019

Komisija za zaštitu konkurencije je izrekla novčanu kaznu od 60 miliona dinara za osam preduzeća koja su nameštala ponude u javnim nabavkama, saopštila je KZK.Komisija je, kako se navodi u saopštenju, utvrdila da su društva Original doo Beograd, Mikops doo Niš, Birolinija doo Beograd, Biro Print Sistemi doo Beograd, Dikti Line doo, Birodeveloping doo Niš, Birotehnika doo Jagodina, i Konica Minolta Poslovna Rešenja SE doo Beograd, koordinirala učešće u javnim i drugim nabavkama.

Preduzeća nameštala javne nabavke, kažnjena novčanoKomisija za zaštitu konkurencije je izrekla novčanu kaznu od 60 miliona dinara za osam preduzeća koja su nameštala ponude u javnim nabavkama, saopštila je KZK.

Komisija je, kako se navodi u saopštenju, utvrdila da su društva Original doo Beograd, Mikops doo Niš, Birolinija doo Beograd, Biro Print Sistemi doo Beograd, Dikti Line doo, Birodeveloping doo Niš, Birotehnika doo Jagodina, i Konica Minolta Poslovna Rešenja SE doo Beograd, koordinirala učešće u javnim i drugim nabavkama.

"Na taj način navedena društva su učinila povredu konkurencije, odnosno zaključila zabranjeni restriktivni sporazum kojim se neposredno ili posredno utvrđuju prodajne cene ili drugi uslovi trgovine, a koji za cilj ima ograničavanje i sprečavanje konkurencije".

KZK je ovaj tajni dogovor konkurenata otkrila uz pomoć učesnika u tom sporazumu, koji je Komisiji dostavio dokaze za učinjeni sporazum i obezbedio sebi oslobađanje plaćanja novčane obaveze na ime učinjene povrede konkurencije.

Ovo je, kako se objašnjava, bilo moguće zahvaljujući pokajničkom programu koji sprovodi Komisija.

S obzirom na to da se tajni dogovori ove vrste teško otkrivaju, iz Komisije su i ovom prilikom apelovali na učesnike tih dogovora da se prijave i dostave dokaze, i da na taj način pomognu otkrivanju takvih sporazuma a zauzvrat sebi obezbede oslobađanje od plaćanja novčane obaveze na ime utvrđene povrede konkurencije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik