Imate dobru rakiju? Sad možete da je stavite u banku

Bez autora
Oct 20 2019

Rakija je dobra kada "odleži", i tada može da se smatra srpskim zlatom. A, zlato je najsigurnije čuvati u banci, zato je danas u Beogradu otvorena prva Srpska banka rakije. Nije šala, zasita postoji mesto u Beogradu gde će zainteresovani građani i firme moći da izaberu vrstu rakije i stave je na odležavanje u hrastovu burad sa svojim imenom. "Srpska banka rakije" je otvorena u okviru Beogradske destilerije na Dorćolu, a predstavlja novi turistički proizvod Beograda, zato je jedno od prvih buradi u banci rakije namenjeno Turističkoj organizaciji Beograda i u njemu se čuva dunjevača pod nazivom "Beogradska rakija".

Imate dobru rakiju? Sad možete da je stavite u bankuRakija je dobra kada "odleži", i tada može da se smatra srpskim zlatom. A, zlato je najsigurnije čuvati u banci, zato je danas u Beogradu otvorena prva Srpska banka rakije.

Nije šala, zasita postoji mesto u Beogradu gde će zainteresovani građani i firme moći da izaberu vrstu rakije i stave je na odležavanje u hrastovu burad sa svojim imenom.

"Srpska banka rakije" je otvorena u okviru Beogradske destilerije na Dorćolu, a predstavlja novi turistički proizvod Beograda, zato je jedno od prvih buradi u banci rakije namenjeno Turističkoj organizaciji Beograda (TOB) i u njemu se čuva dunjevača pod nazivom "Beogradska rakija".

Predsednik TOB-a Miodrag Popović rekao da rakija za Srbiju predstavlja veliki potencijal turističkog brenda, naročito zato što, dodaje, Beograd u svetu nosi titulu grada u kojem je najbolji provod.

"Beogradska destilerija je to prepoznala i krenula da promoviše srpsku rakiju godinama unazad. Prva srpska banka rakije je takođe deo te promocije, ali i promocija naše tradicije i kulture, baš onoliko koliko je škotski viski tradicija Škotske ili čitavog anglosaksonskog sveta", rekao je Popović.

Međutim, ukazao je, prednost rakije u odnosu na viski je što se pravi od voća.

"Svaka naša dobra rakija je bolja od najboljeg i najskupljeg viskija. Sve drugo je stvar marketinga i promocije", istakao je Popović.

Dodao je da će Srpska banka rakije biti deo turističke promocije grada, navodeći da je ideja nastala tako što se obično kaže da je rakija "srpsko zlato", a kako se zlato uglavnom čuva u banci, tako je i rakija zaslužila svoju banku.

Vlasnik Beogradske destilerije Branko Nešić kaže da je to mesto gde svi ljubitelji rakije na jednom mestu mogu da proizvedu rakiju - izaberu vrstu rakije, stave je u bure, pečatiraju bure i puste rakiju da odleži između šest i 36 meseci.

"Rakija koja odleži u buradima dobija na kvalitetu i vrednosti, a u zavisnosti od vremena starenja i vrste rakije, vrednost rakije se uvećava i do 60 odsto. Vrste rakije koje se mogu staviti na održavanje su od jabuke, šljive, dunje i kajsije. Cena bureta za čuvanje rakije zavisi od vrste rakije i zapremine bureta", objasnio je Nešić.

Ističe da osim Srpske banke rakije, u Beogradskoj destileriji organizuju se i rakijske ture, koje uključuju probe različitih rakija i pričanje zanimljivih priča o srpskom nacionalnom piću, načinu njegove proizvodnje i vrstama.

Pečatiranu burad mogu otvoriti samo klijenti rakijske banke, kaže Nešić, i dodaje da nakon isteka vremena odležavanja, rakija se puni u boce sa personalnom etiketom klijenta.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik