Pivčeva ponuda bit će odobrena idući tjedan

Bez autora
Oct 21 2019

Bura koju je izazvao interes srbijanskog poduzetnika Nebojše Šaranovića za dionice našeg najvećeg konditora Kraša smirila se i trenutačno se čini da mu vrlo agresivni blickrig nije uspio unatoč tome što je na burzi uspio kupiti 23,8 posto udjela u kompaniji. Postao je drugi dioničar Kraša, ali Kraš ESOP i Mesna industrija braća Pivac drže se zajedno pa Šaranoviću ostaje uski prostor za manevar jer ne može do kontrolnog paketa u tvrtki u koju je uložio najmanje 290 milijuna kuna, kupujući dionice po najmanje dvostruko višoj cijeni od one koja je na tržištu vrijedila prije njegova nastupa.

Pivčeva ponuda bit će odobrena idući tjedanBura koju je izazvao interes srbijanskog poduzetnika Nebojše Šaranovića za dionice našeg najvećeg konditora Kraša smirila se i trenutačno se čini da mu vrlo agresivni blickrig nije uspio unatoč tome što je na burzi uspio kupiti 23,8 posto udjela u kompaniji.

Postao je drugi dioničar Kraša, ali Kraš ESOP i Mesna industrija braća Pivac drže se zajedno pa Šaranoviću ostaje uski prostor za manevar jer ne može do kontrolnog paketa u tvrtki u koju je uložio najmanje 290 milijuna kuna, kupujući dionice po najmanje dvostruko višoj cijeni od one koja je na tržištu vrijedila prije njegova nastupa.

Promet od pola milijuna kuna

Šaranović i dalje kupuje, što dokazuje i povećavanje njegova udjela u Krašu i visoka cijena na Zagrebačkoj burzi, ali se promet dionicom Kraša s maksimalnih 68 milijuna kuna, zabilježenih potkraj rujna, sveo na samo pola milijuna kuna zabilježenih u srijedu. S druge strane, najveći pojedinačni dioničar Mesna industrija braće Pivac ispunjava sve uvjete za pokretanje javne ponude za preuzimanje dionica Kraša.

Kako možemo doznati, formalna procedura za ponudu mogla bi biti gotova do idućeg petka, pa bi Pivci u zadnjim danima listopada mogli početi prikupljati dionice s tržišta. Ponudu za preuzimanje predali su prije desetak dana, ali prije nego što postane aktualna, mora proći proceduru kod Hanfe, regulatora tržišta kapitala.

Iako se još ne zna koliku će cijenu otkupa ponuditi dioničarima, može se čuti da cijena po dionici neće znatno odskakati od prosjeka cijene postignute na burzi do 9. rujna, a ona pak iznosi oko 427 kuna po dionici.

Malo je vjerojatno da će tim iznosom privući potencijalne prodavatelje jer Šaranović i dalje na burzi plaća 1050 kuna po dionici, ali do isteka te formalne ponude Pivac ne može na tržištu kupiti nijednu dionicu. Ponuda traje mjesec dana, a nakon toga Pivac se može uključiti u utrku za dionicama na Zagrebačkoj burzi.

Treba imati na umu da Pivac i Kraš ESOP imaju kontrolni paket u tvrtki i većinu glasova u skupštini dioničara, a kako se ta dva partnera drže zajedno, treći vlasnik nema puno prostora za narušavanje tog saveza. Uz to što već drže kontrolu u Krašu imaju i mogućnost za jačanje pozicija statutom kompanije.

Podsjetimo, petim člankom statuta Skupština Kraša ovlastila je upravu i Nadzorni odbor da u roku od pet godina mogu samostalno, bez sazivanja Skupštine dioničara, donijeti odluku o dokapitalizaciji u najvećem iznosu od 250 milijuna kuna te isključiti pravo prvenstva određenih dioničara pri upisu dionica.

Opcija nije aktivirana

Iako nije donesena odluka o aktivaciji te opcije, Šaranović je nakon tjedana odbijanja komunikacije s javnosti u Hrvatskoj upravo na informaciju o toj opciji reagirao žustro, najavljujući tužbe protiv uprave. U tim prijetnjama poznavatelji tržišta pronašli su podlogu za zaključak da pokazuje “neočekivanu nervozu”.

Ogroman ulog u Kraš mogao bi mu se pokazati neprofitabilan jer je 40 milijuna eura uložio u manjinski udio u tvrtki, i to na način koji su mnogi analitičari protumačili kao pokušaj “neprijateljskog preuzimanja”.

Kako smo već rekli, i dalje kupuje. Nekoliko je dana spustio ponudu za kupnju dionica na 900 kuna, na što je imao loš odaziv, a potom ju je brzo vratio na više od 1000 kuna, ali ni po toj cijeni nema interesa kod prodavatelja. Šaranović se “prekombinovao” i sada mora pronaći novu taktiku.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik