"Agrokomerc" staje na zdrave noge

Bez autora
Oct 21 2019

Ekonomski pokazatelji govore da u procesu finansijske konsolidacije, velikokladuška firma "Agrokomerc" postepeno staje na zdrave noge, s obzirom na to da je u proteklom periodu pokrenut niz razvojnih programa i projekata, tvrde u Upravi ovog preduzeća. Mersad Hamidović, direktor firme, kaže kako se nada da će to uvidjeti i Vlada Federacije BiH, te ponovo produžiti rok za njihovu konsolidaciju koji ističe 10. decembra. Zakon o finansijskoj konsolidaciji je izmijenjen i dopušta se njegovo produženje i na period do dvije godine. Zbog toga se nadamo kako naši rezultati neće ostati nezapaženi, istakao je Hamidović.

"Agrokomerc" staje na zdrave nogeEkonomski pokazatelji govore da u procesu finansijske konsolidacije, velikokladuška firma "Agrokomerc" postepeno staje na zdrave noge, s obzirom na to da je u proteklom periodu pokrenut niz razvojnih programa i projekata, tvrde u Upravi ovog preduzeća.

Mersad Hamidović, direktor firme, kaže kako se nada da će to uvidjeti i Vlada Federacije BiH, te ponovo produžiti rok za njihovu konsolidaciju koji ističe 10. decembra.

"Zakon o finansijskoj konsolidaciji je izmijenjen i dopušta se njegovo produženje i na period do dvije godine. Zbog toga se nadamo kako naši rezultati neće ostati nezapaženi", istakao je Hamidović.

Inače, prvobitno određeni rok o finansijskoj konsolidaciji isticao je sredinom jula, ali je odlukom federalne vlade, koja je titular "Agrokomerca", potom produžen za još pet mjeseci.

U obrazloženju je navedeno da je "Agrokomerc" iskazao potrebu da rok trajanja ovog postupka bude produžen jer je tokom njegovog dosadašnjeg trajanja smanjeno ukupno dugovanje i uspostavljena poslovna saradnja sa strateškim partnerom, preduzećem "AC food", te povećan obim proizvodnje u konditorskoj industriji i pokrenuta proizvodnja u nizu drugih pogona u okviru kompleksa prehrambene industrije.

Hamidović ističe kako je jedan od najvažnijih projekata oživljavanje peradarske proizvodnje po kojoj je "Agrokomerc" nekad bio poznat.

Tako su prije pet mjeseci započeli proizvodnju uzgojnih pilića te je tada na četiri farme na lokalitetu Elezovići useljeno 50.000 pilića.

"Uspjeli smo uzgojiti koke nosilje i prodali smo ih našem strateškom partneru, firmi 'AC Food', koja će nastaviti proizvodnju konzumnih jaja. Proces proizvodnje koka nosilja protekao je u najboljem redu uz primjenu svih potrebnih tehnoloških parametara", istakao je Hamidović.

Prema njegovim riječima, ova investicija je bila vrijedna pola miliona maraka, a posao je dobilo novih 12 radnika.

U Upravi preduzeća se nadaju kako će, oživljavanjem vlastite proizvodnje, izbjeći stečajni postupak koji ih je umalo zadesio.

Podsjetimo kako je Općinski sud u Bihaću početkom ove godine prvobitno donio odluku o pokretanju stečaja, ali je nakon žalbenog postupka Kantonalni sud predmet vratio na ponovno odlučivanje.

Naposlijetku je presuđeno da se zaustavi stečajni postupak u "Agrokomercu" zbog odredaba Zakona o finansijskoj konsolidaciji privrednih društava u Federaciji BiH, kojim je definisano da se u toku postupka finansijske konsolidacije ne može pokretati prinudna naplata potraživanja nad imovinom društva s većinskim učešćem državnog kapitala.

"Agrokomerc" je u prijeratnom periodu bio nosilac ekonomskog razvitka Velike Kladuše, ali i cijelog bihaćkog okruga i jedan od najuspješnijih prehrambenih kombinata u bivšoj Jugoslaviji koji je zapošljavao više hiljada radnika.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik