Programiranje draže od prava i građevine

Bez autora
Oct 21 2019

Program “IT prekvalifikacije” visokoobrazovanih u Republici Srpskoj ulazi u završnicu, a polaznici kojima će stečena znanja odškrinuti vrata brojnih kompanija već sada ističu da im je programiranje draže od zanimanja koja su bila njihov prvi izbor i na koja su potrošili godine. Među 100 onih koji su u informacionim tehnologijama prepoznali šansu da konačno dođu do zaposlenja je i Prnjavorčanka Slađana Topić-Jovanović. Poslije tri godine na birou prepoznala je priliku da nauči nešto novo. Koliko je uporna svjedoči činjenica da se na obuku u Inovacioni centar Banjaluka vratila svega 15 dana nakon poroda.

Programiranje draže od prava i građevineProgram “IT prekvalifikacije” visokoobrazovanih u Republici Srpskoj ulazi u završnicu, a polaznici kojima će stečena znanja odškrinuti vrata brojnih kompanija već sada ističu da im je programiranje draže od zanimanja koja su bila njihov prvi izbor i na koja su potrošili godine.

Među 100 onih koji su u informacionim tehnologijama prepoznali šansu da konačno dođu do zaposlenja je i Prnjavorčanka Slađana Topić-Jovanović. Poslije tri godine na birou prepoznala je priliku da nauči nešto novo. Koliko je uporna svjedoči činjenica da se na obuku u Inovacioni centar Banjaluka vratila svega 15 dana nakon poroda.

- Po zanimanju sam diplomirani pravnik. Kratko sam radila u struci, a provela sam skoro tri godine na birou. Ovaj projekat mi se učinio kao veoma dobra prilika da naučim nešto novo i konačno dobijem posao. Zadovoljna sam svime što smo naučili i mogu reći da mi je programiranje mnogo draže od prava - rekla je Topić-Jovanović.

Zadovoljstvo zbog svega naučenog ne skriva ni Banjalučanin Saša Oljača, koji je po zanimanju građevinski inženjer.

- Zadovoljan sam organizacijom programa, predavači se istinski trude da nam sve objasne. Ranije nisam imao mnogo dodira sa informacionim tehnologijama i tom terminologijom, ali sam uspio sve da naučim - rekao je Oljača i dodao da očekuje da će po završetku programa dobiti posao u nekoj IT kompaniji.

Koordinator projekta Božana Ćorda ističe za “Glas Srpske” da je veoma zadovoljna trudom i zalaganjem svih učesnika, za koje već sada kaže da su postigli ogroman uspjeh.

- Teorijska nastava je pri samom kraju, ostale su nam još dvije sedmice. Učesnici trenutno slušaju predavanja o timskom radu u kompanijama kako bi bili spremni da 4. novembra uđu u kompanije u kojima će se odvijati praktični dio programa - rekla je Ćorda i dodala da je u projekat uključeno 30 kompanija. Ćorda je pojasnila da su učesnici podijeljeni u šest grupa i da će svaka grupa imati praksu u kompanijama koje se bave baš tim vrstama posla, od razvoja mobilnih aplikacija, linuks i mrežnih sistema, razvoja veb-aplikacija i slično.

- Cilj nam je da kandidate spojimo sa odgovarajućim kompanijama u kojima bi oni usavršili znanje i vještine i dobili posao - dodala je Ćorda.

Istakla je da je većini polaznika, koji su se školovali za nešto sasvim drugo, mnogo pojmova bilo potpuno nepoznato i da je trebalo vremena da sve savladaju.

- Mnogi nisu znali gdje se koji znakovi nalaze na tastaturi. Mnogo je programskih znakova koji se ne koriste svakodnevno, pa je trebalo vremena da se to sve slegne. Međutim, uz mnogo truda i rada napredak je izuzetan. Primjera radi, u grupi mobilnih aplikacija bilo je onih koji o tome nisu znali apsolutno ništa, a već sada prezentuju aplikaciju koju su sami napravili i koja zaista radi - kazala je Ćorda. Dodala je da osim redovnih predavanja sa profesorima, polaznici imaju sale u kojima svakodnevno vježbaju.

Pilot projekat “IT prekvalifikacija” osmišljen je s ciljem obuke 100 visokoobrazovanih osoba koje se nalaze na spisku nezaposlenih republičkog Zavoda za zapošljavanje. Novac za realizaciju projekta obezbijedili su Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo i Zavod za zapošljavanje RS. Većina kandidata koji prolaze ovu obuku završili su društvene nauke, a među njima ima inženjera, istoričara, sociloga, pa čak i novinara.

Sertifikati

Božana Ćorda je istakla da je dodjela sertifikata polaznicima planirana za 3. decembar.

- Nakon toga pokazaće se stvarni rezultati programa. Neki će odmah dobiti posao, neki vjerovatno ugovore na mjesec ili dva, pa ćemo vidjeti kako će se sve dalje odvijati - pojasnila je ona.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik