“Gasprom njeft“ razmišlja o pančevačkoj firmi: Čekamo tender za "Petrohemiju"

Bez autora
Oct 22 2019

Spremni smo da razmotrimo mogućnost da učestvujemo na tenderu za "Petrohemiju", ako ga Vlada Srbije raspiše, ali odluka će zavisiti od uslova koji budu ponuđeni, izjavio je Vadim Jakovljev, prvi zamenik generalnog direktora "Gasprom njefta" i predsednik Odbora direktora NIS. On je istakao da je to ozbiljna odluka koja treba da bude zajednička za oba akcionara NIS - i "Gasprom njeft" i Republiku Srbiju. Imamo usvojenu Strategiju razvoja i u ovom trenutku učešće u "Petrohemiji" nije njen deo, kazao je Jakovljev. Pančevačka Rafinerija i HIP "Petrohemija" su povezani u delu proizvodnje, tako da smo mi zainteresovani da "Petrohemija" stabilno, pouzdano radi i da se razvija. Za nas je to mogućnost da efikasno prodajemo deo svojih proizvoda iz Rafinerije u Pančevu.

“Gasprom njeft“ razmišlja o pančevačkoj firmi: Čekamo tender za "Petrohemiju"Spremni smo da razmotrimo mogućnost da učestvujemo na tenderu za "Petrohemiju", ako ga Vlada Srbije raspiše, ali odluka će zavisiti od uslova koji budu ponuđeni, izjavio je Vadim Jakovljev, prvi zamenik generalnog direktora "Gasprom njefta" i predsednik Odbora direktora NIS.

On je istakao da je to ozbiljna odluka koja treba da bude zajednička za oba akcionara NIS - i "Gasprom njeft" i Republiku Srbiju.

- Imamo usvojenu Strategiju razvoja i u ovom trenutku učešće u "Petrohemiji" nije njen deo - kazao je Jakovljev.

- Pančevačka Rafinerija i HIP "Petrohemija" su povezani u delu proizvodnje, tako da smo mi zainteresovani da "Petrohemija" stabilno, pouzdano radi i da se razvija. Za nas je to mogućnost da efikasno prodajemo deo svojih proizvoda iz Rafinerije u Pančevu.

Jakovljev je rekao da kupovina "Petrohemije" u trenutnom stanju kao investicija nema smisla, nego da treba razmotriti mogućnost modernizacije pogona.

- Ako procenjujemo "Petrohemiju" kao biznis u postojećim uslovima i stanjem, ulaganje u Petrohemiju samo zato da bismo dobili povraćaj u tom biznisu koji ona vodi sada, takve investicije neće biti efikasne - napomenuo je Jakovljev.

- "Petrohemija" kao biznis, kao objekat u koji treba da ulažemo, za sada nije zanimljiv. Možemo da razmatramo nove investicije, pre svega u izgradnju postrojenja za polipropilen. To je veliki projekat koji bi koštao oko 150 miliona evra, pa bi zato i odluka o tom ulaganju bila ozbiljna. Ako NIS preuzme obaveze za ulaganje u tom iznosu, kompanija treba da poseduje mogućnost da realizuje taj projekat, da odgovara za njega i da dobije odgovarajući dohodak od uloženih investicija.

Za deceniju postali lider

Kompanija "Gasprom njeft" je pre deset godina postala većinski akcionar kompanije NIS. Vadim Jakovljev je rekao da je u trenutku kada su započeli delatnost u Srbiji NIS "preživljavao", a da sada predstavlja regionalnog lidera:

- Reč je o kompaniji koja ima jasnu Strategiju razvoja, investicione prioritete, i koja zauzima dostojno mesto u grupi kompanija "Gasprom njeft". U planu je završetak projekata u oblasti prerade, kao i širenje resursne baze, prvenstveno u Rumuniji. Generalno, mi vidimo razvoj NIS-a kao energetske kompanije i tražićemo dodatne mogućnosti unutar celokupnog lanca vrednosti - od geoloških istraživanja do prodaje unutar maloprodajne mreže.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik