I BiH želi tvornicu VW-a: Predložene dvije lokacije!

Bez autora
Oct 23 2019

Dvanaest zemalja Europe izrazilo je zanimanje da u njihovoj zemlji njemački gigant Volkswagen gradi novu tvornicu. Među njima je i BiH. Lobiranje i borba za naklonost njemačkog giganta još su intenzivniji nakon što je uprava VW-a odlučila da ne gradi pogon u Turskoj, zbog vojne ofanzive u Siriji, kojoj se protivi Njemačka, ali i većina zapadnog svijeta. Interes da njemačkog automobilskog giganta vrati iskazala je i BiH. Poslali smo i mi pismo interesa i sada čekamo. Nismo odustali, kazali su iz ureda premijera FBiH Fadila Novalića. Prema informacijma, za gradnju nove tvornice ponuđene su dvije lokacije, obje na području Županije Sarajevo .Jedna je na mjestu gdje je bio TAS i druga na području općine Novi Grad.

I BiH želi tvornicu VW-a: Predložene dvije lokacije!Dvanaest zemalja Europe izrazilo je zanimanje da u njihovoj zemlji njemački gigant Volkswagen gradi novu tvornicu. Među njima je i BiH.

Lobiranje i borba za naklonost njemačkog giganta još su intenzivniji nakon što je uprava VW-a odlučila da ne gradi pogon u Turskoj, zbog vojne ofanzive u Siriji, kojoj se protivi Njemačka, ali i većina zapadnog svijeta.

Interes da njemačkog automobilskog giganta vrati iskazala je i BiH, piše Dnevni avaz.

- Poslali smo i mi pismo interesa i sada čekamo. Nismo odustali – kazali su iz ureda premijera FBiH Fadila Novalića.

Prema informacijma, za gradnju nove tvornice ponuđene su dvije lokacije, obje na području Županije Sarajevo.

- Jedna je na mjestu gdje je bio TAS i druga na području općine Novi Grad. Njima treba ogromna površina, a takvih baš nema puno. Ponudili smo i neke pogodnosti, uvjete financiranja – kazali su upućeni u ovo pitanje, ocijenivši da ni Turska nije sto posto otpala.

Ističu da je postojao spor između njemačkog Volkswagena i sarajevskog Preventa zbog ulaganja u tvrtku Volkswagen Sarajevo, ali, prema neslužbenim informacijama, on se rješava.

Predstavnici Gospodarske komore FBiH i Agencije za promociju stranih investicija BiH su prije nekoliko mjeseci boravili u Wolfsburgu u Njemačkoj, sjedištu VW-a, gdje su razgovarali i s predstavnicima Volkswagena o mogućnostima ulaganja u BiH.

Detalji tog sastanka nisu poznati s obzirom na stroga pravila VW-a.

Za gradnju tvornice Volkswagena, osim BiH, zainteresirane su i Hrvatska, Srbija, Rumunjska, Bugarska.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik