Molson Coors godinama ima nelegalno skladište u Modriči

Bez autora
Oct 24 2019

Inspektorat Republike Srpske otkrio je da preduzeće „Molson Coors“ Banjaluka, jedan od najvećih uvoznika piva iz Srbije i Hrvatske, godinama ima skladište u Modriči koje nije registrovano u skladu sa zakonom. Ovo je nastavak kršenja domaćih propisa zbog kojih su prethodnih godina kažnjeni sa blizu 700 hiljada KM. Riječ je o podružnici jedne od najvećih pivarskih kompanija u svijetu sa oko 90 brendova među kojima su i pivo Jelen, Ožujsko, Nikšićko, Staropremen, Stella Artois, Corona i drugi, a koja u BiH pod tim imenom posluje od 2011. godine.

Molson Coors godinama ima nelegalno skladište u ModričiInspektorat Republike Srpske otkrio je da preduzeće „Molson Coors“ Banjaluka, jedan od najvećih uvoznika piva iz Srbije i Hrvatske, godinama ima skladište u Modriči koje nije registrovano u skladu sa zakonom, saznaje portal CAPITAL. 

Ovo je nastavak kršenja domaćih propisa zbog kojih su prethodnih godina kažnjeni sa blizu 700 hiljada KM.

Riječ je o podružnici jedne od najvećih pivarskih kompanija u svijetu sa oko 90 brendova među kojima su i pivo Jelen, Ožujsko, Nikšićko, Staropremen, Stella Artois, Corona i drugi, a koja u BiH pod tim imenom posluje od 2011. godine.

Vanredna kontrola je izvršena početkom septembra a prema našim saznanjima prijava nepravilnosti stigla je iz preduzeća “Dejan-Komerc” iz Doboja, koje je sa ovom kompanijom u višegodišnjim sporovima.

Kako tvrde u ovom preduzeću “Molson Coors” na toj lokaciji posluje još od 2015. godine. Očekivali su da objekat bude plombiran i zatvoren ali se to nije desilo.

Naime, rješenjem inspektora preduzeću ”Molson Coors BH” Banja Luka naloženo da poslovnu jedinicu u Miloševcu u Modriči registruje u skladu sa zakonom.

Tek nakon posjete inspekcije „Molson Coors“ je odlučio da ispoštuje zakonske propise.

“Postupajući po Rješenju inspektora subjekt kontrole je kod Okružnog privrednog suda Doboj izvršio registraciju poslovne jedinice”, rečeno je za CAPITAL u Inspektoratu RS.

Dodaju kako je izvršena i kontrola u pogledu legalnosti zatečene robe za koju je utvrđeno da posjeduje potrebnu dokumentaciju a da se poslovne knjige i evidencije vode u skladu sa propisima.

Kazne zbog rabata i konkurencije

Ovo nije prvi put da se “Molson Coors” ogriješi o zakone Republike Srpske i Bosne i Hercegovine.

U septembru 2012. godine Konkurencijski savjet BiH kaznio je “Apatinsku pivaru”, pravnog prethodnika “Molson Coorsa” u BiH sa 265.000 maraka jer su primjenjivali nejednake uslove za distributere u BiH.

Prijava je takođe došla od preduzeća “Dejan Komerc”, njihovog distributera u Republici Srpskoj, koji je bio nezadovoljan načinom obračuna i isplate rabata.

Godinu dana kasnije dolazi još strožija kazna, od 430.000 maraka jer “Apatinska pivara” nije željela da potpiše poslovni ugovor sa “Dejan-Komercom”.

Pivari je naloženo da u roku od osam dana od prijema rješenja zaključi ugovor a ona se pozvala na neotuđivo pravo da samostalno odluči sa kim će poslovati i pod kojim uslovima.

Tužili su Konkurencijski savjet Sudu BiH, ali je tužba odbijena. Sud BiH je dalje konstatovao da je Konkurencijski savjet izveo pravilan zaključak da apelant nije opravdao razloge za odluku o prestanku saradnje sa podnosiocem zahtjeva.

Kasnije je oborena i njihova apelacija kod Ustavnog suda BiH.

Bivši partner na ivici propasti

Međutim kako je poslovna saradnja prekinuta, preduzeće iz Doboja je došlo na ivicu propasti.

“Firmu su nam upropastili i više ne možemo poslovati. Doveli su nas do stečaja. Tužili smo ih za štetu ali ti postupci traju i dan danas”, izjavio je za CAPITAL Mirko Grujičić, direktor “Dejan-Komerca”.

Njegove tvrdnje potkrepljuju i finansijski izvještaji koji su iz godine u godinu sve lošiji.

Tako je na primjer preduzeće 2010. godine imalo preko osam miliona maraka prihoda i dobit od nepunih 100.000 maraka da bi poslovnu 2017. godinu završili sa prihodima od tek 2.894 KM i gubitkom od 792 marke, piše Capital.

Zašto nisu poslovali u skladu sa zakonom i da li su platili kazne bila su naša pitanja upućena na adresu “Molson Coorsa” Banjaluka na koja čekamo odgovore.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik