Srbija potpisala Sporazum o slobodnoj trgovini sa EAEU

Bez autora
Oct 27 2019

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić potpisala je danas u Moskvi Sporazum o slobodnoj trgovini između Srbije i Evroazijske unije, kojim se proširuje lista srpskih proizvoda koji mogu da se izvezu na teritoriju EAEU bez carine i povećavaju se kvote za izvoz robe za koje važe ograničenja. Sporazum će zameniti postojeće bilateralne sporazume sa Rusijom, Belorusijom i Kazahstanom i proširiti zonu slobodne trgovine i na Jermeniju i Kirgistan, što obuhvata tržište od približno 185 miliona ljudi. Premijerka je, na sednici Evroazijskog međuvladinog saveta u širem sastavu, istakla da je pomenuti dokument od velikog značaja za Srbiju i njenu ekonomiju, za dinamičniji rast, konkurentnost kompanija i bolji standard građana.

Srbija potpisala Sporazum o slobodnoj trgovini sa EAEUPredsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić potpisala je danas u Moskvi Sporazum o slobodnoj trgovini između Srbije i Evroazijske unije, kojim se proširuje lista srpskih proizvoda koji mogu da se izvezu na teritoriju EAEU bez carine i povećavaju se kvote za izvoz robe za koje važe ograničenja.

Sporazum će zameniti postojeće bilateralne sporazume sa Rusijom, Belorusijom i Kazahstanom i proširiti zonu slobodne trgovine i na Jermeniju i Kirgistan, što obuhvata tržište od približno 185 miliona ljudi.

Premijerka je, na sednici Evroazijskog međuvladinog saveta u širem sastavu, istakla da je pomenuti dokument od velikog značaja za Srbiju i njenu ekonomiju, za dinamičniji rast, konkurentnost kompanija i bolji standard građana.

Ona je podsetila na to da je Srbija do sada imala bilateralne sporazume sa Rusijom, Belorusijom i Kazahstanom, dok se sada unificiranim sporazumom sa Unijom proširuje saradnja na Jermeniju i Kirgistan.

Želim da izrazim zahvalnost svima što ste bili otvoreni partneri, tako da smo izdejstvovali dodatnu liberalizaciju u odnosu na sporazume sa tri zemlje, prenela je premijerka.

Prema njenim rečima, dodatno je dogovoreno da će u zemlje ove unije moći da se izveze i 2.000 tona cigareta, približno 90.000 litara vinjaka, 400 tona polu-tvrdog i tvrdog kravljeg sira, neograničene količine kozjeg i ovčjeg sira i neograničene količine voćnih rakija.

Brnabić je predočila da se obraća u ime Srbije koja je dugo bila izolovana, dodajući da pojedine članice znaju kako je biti pod sankcijama i koliko se vremena i prilika gubi dok drugi rastu i razvijaju se.

Srbija je, kako je ukazala, posle dugog perioda izolacije predugo bila neaktivna ili je čekala druge da joj otvore vrata. Danas smo okrenuti saradnji sa svima koji mogu da pomognu da se privreda razvija i da građani žive bolje.

Premijerka je podsetila na to da je Srbija postala članica Evroazijske infrastrukturne investicione banke, kao i da je juče imala sastanak sa guvernerom Japanske banke za međunarodnu saradnju, a sve sa ciljem saradnje kako bi građani Srbije živeli bolje.

Prema njenim rečima, uprkos rastućem protekcionizmu u svetu, Srbija je promoter i zagovornik slobodne trgovine, što pokazuje svakodnevno.

Predsednik Vlade Rusije Dmitrij Medvedev naveo je da članice Evroazijske ekonomske unije – Ruska Federacija, Kazahstan, Belorusija, Jermenija i Kirgistan imaju ukupan BDP od približno dva triliona američkih dolara.

Premijer Belorusije Rumas Sergej Nikolajevič rekao je da je ovo dobar primer kako zemlje Evroazijske unije grade nove odnose sa svojim dugogodišnjim partnerima.

Prema Sporazumu o slobodnoj trgovini, Srbija će u zemlje Unije moći da izveze bez carina i 2.000 tona cigareta, približno 90.000 litara vinjaka, 400 tona polu-tvrdog i tvrdog kravljeg sira, neograničene količine kozjeg i ovčjeg sira i neograničene količine voćnih rakija, dok ostaje carina na izvoz automobila iz Srbije.

Srbija potpisivanjem Sporazuma neće postati članica Evroazijske ekonomske unije, jer članstvo i nije bilo tema pregovora koji su se vodili od 2016. godine, već prvenstveno trgovinske kvote za sir, cigarete i druge proizvode.

Ukupna robna razmena Srbije sa pet zemalja članica EAEU u prošloj godini iznosila je 3,4 milijarde dolara, a približno 90 odsto ukupne trgovinske razmene se realizuje sa Rusijom.

Primena Sporazuma će početi kada ga ratifikuju parlamenti Srbije, Rusije, Kirgistana, Jermenije, Belorusije i Kazahstana.

Potpisivanju ovog dokumenta prisustvovao je i potpredsednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić.

Evroazijska ekonomska unija zvanično je osnovana 1. januara 2015. godine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik