Srbija do kraja godine dobija Strategiju razvoja vinarstva

Bez autora
Oct 27 2019

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali prisustvovao je prvoj konferenciji Saveza vinara i vinogradara Srbije, poručivši tom prilikom vinarima da ta industrija sve više napreduje i da su njihove kompanije važne za privredni razvoj zemlje. Mali je ocenio da je osnivanje Saveza, u julu ove godine, prvi korak ka tome da naše vinarije budu svetski poznate i priznate, dodavši da je cilj razvoj vinskog turizma, promocija naših vinskih regija i vina, ali i povezivanje i saradnja sa vinogradarima iz regiona. Imao sam priliku da obiđem veliki broj vinarija u Srbiji i upoznam mnogo proizvođača koji imaju veliko znanje i želju da napreduju. Ovo je prvi put da država želi da stane iza vinara i obezbedi sredstva kako biste više proizvodili i zarađivali, poručio je ministar.

Srbija do kraja godine dobija Strategiju razvoja vinarstvaMinistar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali prisustvovao je prvoj konferenciji Saveza vinara i vinogradara Srbije, poručivši tom prilikom vinarima da ta industrija sve više napreduje i da su njihove kompanije važne za privredni razvoj zemlje.

Mali je ocenio da je osnivanje Saveza, u julu ove godine, prvi korak ka tome da naše vinarije budu svetski poznate i priznate, dodavši da je cilj razvoj vinskog turizma, promocija naših vinskih regija i vina, ali i povezivanje i saradnja sa vinogradarima iz regiona.

Imao sam priliku da obiđem veliki broj vinarija u Srbiji i upoznam mnogo proizvođača koji imaju veliko znanje i želju da napreduju. Ovo je prvi put da država želi da stane iza vinara i obezbedi sredstva kako biste više proizvodili i zarađivali, poručio je ministar.

On je najavio da će do polovine novembra biti završena strategija razvoja vinskog sektora u Republici Srbiji 2020–2030. godine, koja će definisati razvoj vinarstva u nekoliko faza.

U izradi strategije, koja je pokrenuta na inicijativu predsednika Republike, učestvuje veliki broj vinara, a pozivam sve vas da se dodatno uključite, rekao je Mali.

Strategija će biti zasnovana na temeljnim analizama jer želimo da ona može da se sprovede u praksi i da u budžetu obezbedimo novac za unapređenje proizvodnje. Sve to treba da doprinese boljem pozicioniranju ove privredne grane, ukazao je ministar.

Prema njegovim rečima, cilj je da sistemski izgradimo industriju vina i da Srbija postane prepoznatljiva kao zemlja dobrih vina, rekao je on.

Ministar je podsetio na to da je pomoć države u razvoju vinske industrije danas moguća jer su javne finansije u potpunosti stabilizovane.

Mali je, konstatujući da u Srbiji vinarstvo i vinogradarstvo imaju ogroman potencijal za razvoj, istakao da je zadatak države da ovaj sektor dodatno podstakne.

Uveren sam u to da će, nakon izrade strategije, vinogradarstvo i vinarstvo dobiti još veći zamah, poručio je ministar, poželevši vinarima još mnogo uspešnih godina u budućnosti.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović podvukao je da je upravo ovaj sektor prepoznat kao važan, dodajući da država, pre svega, ima novca da ulaže u vinogradarstvo i vinarstvo, ali i volju da unapredi njihovu proizvodnju.

Državni sekretar Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Miroslav Knežević rekao je da je formiranje Saveza vinara i vinogradara značajno zbog razvoja vinskog turizma, koji je u stalnom u porastu.

Turisti iz Kine su nam na prvom mestu po broju dolazaka u prvih osam meseci ove godine, a oni uvek u okviru svoje posete obiđu makar jednu vinariju. Očekujemo da nam strategija pruži smernice kako bismo dodatno podstakli razvoj vinarstva, istakao je Knežević.

Predsednik Saveza vinara i vinogradara Srbije Božidar Aleksandrović poručio je da čvrsto veruje u uspeh ove strategije, koja će, kako je naveo, obuhvatiti i podizanje vinograda i vinarija, razvoj vinskog turizma i promociju srpskih vina.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik